Korps: Friesland, plaats: Fryslân 15-04-2003
Politieberichten van 14/4 (13.00) t/m 15/4 (07.00)

Tytsjerk: inbraak auto
Tussen zaterdag 19.00 uur en maandag 12.00 is inegbroken in een auto die stond geparkeerd aan de Toutenburgerleane.De auto radio werd gestolen. Er was geen braakschade omdat de auto niet op slot stond. Aangifte is gedaan door een 33-jarige inwoonster van Tytsjerk.

Heerenveen: aanrijding zonder letsel
Maandag om 18.45 uur reed een 23-jarige automobiliste uit Bakhuizen over de Haskeruitgang. Voor en achter reden auto`s. Ter hoogte van de benzinepomp wilde de vrouw linksaf slaan. Plotseling zag ze dat ze werd ingehaald door een ambulance, bestuurd door een 49-jarige inwoner van Heerenveen. De vrouw trachtte nog snel naar rechts te rijden, maar kon een aanrijding niet meer voorkomen. De ambulance probeerde nog naar links te rijden, doch reed tegen de auto aan, waarna hij via een stoeprand in de linkerberm tot stilstand kwam. In de ambulance lag geen patiënt. De ambu was onderweg naar een melding van een patiënt met een maagbloeding. Beide auto`s zijn afgesleept.

Lekkum: vernielingen
Tussen afgelopen woensdag en maandag zijn bij een woning met ligboxenstal aan de Miedwei 68 raampjes van 1 meter bij 50 centimeter vernield. Aangifte is gedaan door een 30-jarige inwoner van Lekkum. De woning zou op termijn worden gesloopt.

Wolvega: fietsendief aangehouden
Maandag omstreeks 17.35 uur werd een fiets van een 33-jarige inwoonster van Wolvega bij een winkel aan de Van Harenstraat. De fiets had een opvallend kinderzitje en windscherm. Toen de politie in de omgeving ging kijken trof zij op de Kruisstraattwee personen fietsen, waarvan een op de gestolen fiets. Een 21-jarige inwoner van Wolvega werd aangehouden. Omdat hij niet mee wilde werken werd hij geboeid, per auto, overgebracht naar het bureau. Een politieman ging hierop op de gestolen fiets naar het bureau, waarbij hij de tweede verdachte, een 21-jarige inwoner van Sonnega, in de gaten hield. In de loop van de avond zijn de verdachten heengezonden, de vrouw was zeer blij dat haar fiets weer terecht was.

Leeuwarden: rijden onder invloed
Maandag omstreeks 20.30 uur kreeg de politie een melding dat een 73-jarige automobilist, rijden vanuit Hardegarijp naar Leeuwarden, de hele weg nodig had. De man werd staande gehouden op de Eikenstraat. Het blazen op straat lukte niet, evenals op het bureau. Een arts heeft daarop bloed afgenomen voor een bloedproef. Gezien het rijgedrag en de opinie van de arts is het rijbewijs van de man ingevorderd.

De Knipe: brand
Maandag om 19.35 uur kreeg de politie een melding dat een houtwal van de ijsbaan aan de Houtblaas in brand zou staan. Ter plaatse bleek dat een sneeuwschuiver van de ijsbaan brandde. De brandweer bluste het vuur. Waarschijnlijk is de brand aangestoken. Aangifte is gedaan door een 49-jarige inwoner van De Knipe.

Sneek: nieuwe motor
Maandag om 20.30 uur wilde een 20-jarige inwoner van Sneek zijn nieuwe motor laten zien aan een vriend in de Amaliastraat. Bij het wegrijden werd het motorgeluid gedemonstreerd. Volgens de Sneker moest hij even later remmen voor een kind dat zich tussen twee auto`s bevond. Hierbij moest de Sneker vol in de remmen waarbij hij ten val kwam. Volgens een getuige reed de man te snel, waardoor hij de macht over het stuur verloor. De motor raakte zwaar beschadigd, de man raakte gewond aan zijn rechterknie en onderarm. De motor is afgevoerd.

Lemmer: te water door fietser
Maandagavond bevond zich een fietser op de autoweg bij Koudum. De man was eerder al bij Workum door de politie van de weg gehaald. Later werd de man gesignaleerd bij Balk, later bij Wijckel. Direct daarna kreeg de politie een melding dat een 55-jarige automobilist uit Olst met de auto in de sloot was geraakt tussen Lemmer en Balk. De man was onderweg van Balk naar lemmer. Voor hem doemde een slecht zichtbare fietser op die in dezelfde richting reed. De automobilist schrok, stuurde naar links, weer naar rechts, waarna hij in een sloot terechtkwam. Auto en fiets hebben elkaar niet geraakt. De fietser, die ene bekeuring kreeg, was een 54-jarige inwoner van Amsterdam.

Leeuwarden: verdachte aangehouden
Maandag omstreeks 23.50 uur zag de politie een 27-jarige inwoner van Leeuwarden lopen over de brug van het Zuiderplein en de Wirdumerdijk. Hij had zijn arm zeer strak langs zijn lichaam. Bij het aanspreken werd heel duidelijk dat hij iets onder zijn arm had. Hierop is de man gefouilleerd en kwam een radio te voorschijn. Ook werden 14 cd`s aangetroffen. Hierop is de man aangehouden en zijn de goederen in beslag genoemn. Nog onderzocht wordt wie de eigenaar van de radio is.

Opeinde: verdachte aangehouden na leksteken band Dinsdag omstreeks 00.15 was de politie in de Middelbuorren voor een melding. Toen de agenten in de straat stonden hoorden zij een sissend geluid en iemand snel weglopen. De linkervoorband van de politiewagen bleek lek gestoken te zijn. Even later kon in de struiken, verborgen achter een schuurtje, een 16-jarige inwoner van Opeinde worden aangehouden voor vernieling. De jongen is overgebracht naar het bureau.

Leeuwarden: aanhouding verdachte
Dinsdag om 01.45 uur werd een 18-jarige automobilist uit Groningen gecontroleerd op de Lange Markstraat. De man gaf in eerste instantie een valse naam op. Tevens bleek hij te rijden zonder rijbewijs. Voor beide feiten kreeg hij een bekeuring.

Oosterwolde: aanrijding met gewonde
Maandag omstreeks 22.10 uur reed een 19-jarige automobilist van Haulerwijk over de provinciale weg, de N918 in de richting van Haulerwijk. De bestuurder vergat, waarschijnlijk door te hoge snelheid, een bocht in de weg en reed rechtdoor. Hij "vloog" over een sloot en kwam ongeveer 100 meter verder in de bosjes tot stilstand. De bestuurder raakte gewond (hersenschudding en enkele kneuzingen) en werd per ambulance overgebracht naar het ziekenhuis in Drachten. De auto werd totaal vernield.

Bureau Communicatie, telefoon 058 - 880 8272