Universiteit van Amsterdam



Vroege opsporing van verhoogde belasting rechterhartkamer


dinsdag 15 april 12.00 uur


Promotie Geneeskunde

Kinderen met een aangeboren hartafwijking hebben door de vooruitgang in de chirurgische behandeling steeds meer kans om te overleven. Soms ontstaat echter een verhoogde belasting van de rechterhartkamer. Patiënten kunnen hiermee overleven tot op hoge leeftijd, maar in enkele gevallen treedt al jong hartfalen op, of een plotselinge dood. Om tijdige behandeling mogelijk te maken, moeten risicopatiënten worden opgespoord met onderzoeksmethoden die weinig belastend zijn. De in het bloed aanwezige neurohormonen Atrium Natriuretisch Peptide (ANP) en Brain Natriuretisch Peptide (BNP) zijn gerelateerd aan de rechterventrikelfunctie en kunnen hartfalen voorspellen. Ook met de beeldvormende techniek MRI kunnen de functies van het pompende hart worden gemeten en zijn verschillen aan te tonen tussen diverse ziektebeelden. De rechterhartkamer kan ook bij patiënten met een acute longembolie slechter gaan functioneren. BNP blijkt eveneens voor deze groep patiënten een veelbelovende indicator om diegenen met een grote kans op overlijden te selecteren voor agressievere therapie.

I.I. Tulevski: The right ventricle under acute and chronic overload: early detection of right ventricular dysfunction. Promotor is prof. dr. E.E. van der Wall (UL).

Nadere inlichtingen kunt u krijgen via UvA Persvoorlichting, telefoon: 020-525 2695 of e-mail: persvoorlichting@bdu.uva.nl. Voor vragen over plechtigheden Geneeskunde kunt u contact opnemen met AMC voorlichting, telefoon: 020-566 2929 of voorlichting@amc.uva.nl.