Nederlands Kanker Instituut



---


---

Testverhaal & foto over Radiotherapie

Europarlementariër Wim van Velzen: Kabinet moet meer geld beschikbaar stellen voor kankeronderzoek
Europarlementariër Wim van Velzen heeft de onderhandelaars voor een nieuw kabinet opgeroepen meer middelen beschikbaar te stellen voor kankeronderzoek.
We zijn in Europa net begonnen met het zesde kaderprogramma. Nederland zou een vooruitziende blik moeten hebben en ervoor kiezen de Nederlandse projecten, die met Europees geld worden gefinancierd, 1 miljoen extra aan onderzoeksgelden te geven. Dat doen Frankrijk en Duitsland en waarom wij niet? Daardoor zouden we meer Nederlandse onderzoekers aan het werk kunnen zetten en de onderzoeksresultaten sneller in de praktijk kunnen toepassen.

Samen met burgemeester van Amsterdam Job Cohen verrichtte Van Velzen de openingshandeling van de uitbreiding van de afdeling Radiotherapie van het Nederlands Kanker Instituut/Antoni van Leeuwenhoek ziekenhuis (NKI/AvL).

Met de uitbreiding van zes naar negen bestralingstoestellen is het NKI/AvL het eerste instituut in Nederland dat een forse bijdrage levert aan de verkleining van de wachtlijsten voor radiotherapie. Vandaag werd ook de in gebruikname van de nieuwe cone beam CT lineaire versneller gevierd. Deze versneller is een combinatie van een zogenaamde lineaire elektronenversneller en een CT-scan, waarmee tijdens de bestraling driedimensionale opnames van een patiënt kunnen worden gemaakt. Hierdoor kan een hoge bestralingsdosis worden toegediend en zeer gericht worden bestraald

Datum laatst gewijzigd: Monday, April 14, 2003