Gemeente Nuth


15-04-2003

Ontmanteling Asielzoekerscentrum Schimmert

'Handelen, gedenken en vernieuwen'

De laatste stand van zaken over de ontmanteling van het voormalige Asielzoekerscentrum (AZC) in Schimmert. Op www.nuth.nl staat nu een fotoreportage over de ontmanteling van het AZC. Het ontmantelen van de binnenkant van de gebouwen en het verwijderen van asbest en andere schadelijke materialen loopt nu ten einde. In week 20 begint de zichtbare sloop van het hoofdgebouw. Hierbij wordt een mobiele puinbreker ingezet. Het comité Gedenkteken De Bies treft inmiddels voorbereidingen voor een foto-expositie in de kerk van Schimmert.

Handelen
Op vrijdag 21 maart 2003 startte de ontmanteling van het Asielzoekerscentrum (AZC) in Schimmert. Inmiddels loopt het ontmantelen van de binnenkant van de gebouwen ten einde. Het asbest en andere schadelijke materialen zijn grotendeels verwijderd. De zichtbare sloop van de kleine gebouwen is al in gang gezet. In week 20 zal de sloop van het hoofdgebouw beginnen. Hierbij wordt een mobiele puinbreker ingezet. Hij zorgt ervoor dat het puin wordt verkleind zodat het makkelijk door de vrachtwagens kan worden vervoerd. De breekinstallatie is geluidsarm en bezit een nevel-, sproei- en afzuiginstallatie. De breker is gecertificeerd en voldoet aan de strengste eisen. De puinbreker komt op 200 meter afstand van de woongrens te staan. De gemeente ziet erop toe dat de inzet van de breker de overlast tot een minimum zal beperken voor de inwoners van Schimmert. De breker zal in totaal ongeveer 10 werkdagen puin verkleinen. Het centraal meldpunt voor informatie en klachten is de heer G. Laeven, technisch medewerker Bouwzaken gemeente Nuth. Hij is tijdens kantooruren bereikbaar op 045-565 91 69.

Gedenken
Het comité Gedenkteken De Bies treft inmiddels voorbereidingen voor een foto-expositie in de kerk van Schimmert. Daar kan de bezoeker de voortgang van de ontmanteling volgen. Bovendien vindt hij er een stuk geschiedenis van het buurtschap Op de Bies. Een film over de ontmanteling is ook al in de maak. Op de website van de gemeente Nuth staat een fotoreportage over de ontmanteling van het AZC. Beelden hoe het AZC-gebouw er vroeger uitzag en beelden van april 2003. Ook staan er fotos op van de waardevolle stukken die bewaard blijven uit het voormalige klooster van de Montfortanen. Verder treft de bezoeker een plan aan hoe het gebied er na de ontmanteling zal uitzien. De beelden van de ontmanteling zelf zullen in week 20 of 21 volgen.

Vernieuwen
Eind augustus zal de slopershamer rusten en zullen de laatste vrachtwagens via Spaubeek naar Heerlen het puin hebben afgevoerd. Vanaf week 27 wordt begonnen met de grondwerkzaamheden. Op de plek waar eens het AZC-gebouw stond, komen groenvoorziening en 10 bouwkavels voor woningen. Het comité Gedenkteken De Bies zal een plek uitzoeken voor een gedenkteken. Een symbool dat herinnert aan het kloosterleven en de periode van de asielzoekers die in Schimmert werden opgevangen.

Voorgeschiedenis
In 1880 vluchtten paters Montfortanen uit Frankrijk, omwille van antiklerikale wetten, naar Schimmert. De paters bouwden met hulp van de dorpsgenoten een seminarie in 1888 voor geestelijken. In 1973 kwam er een opvanghuis voor lichamelijke en mentaal gehandicapten. Sinds 1994 heeft het gebouw de functie vervuld van asielzoekerscentrum. Die aanwezigheid drukte een stempel op het gemeenschapsleven van Schimmert. Veel vrijwilligers begeleidden de gehandicapten en later de asielzoekers. Medio februari 2003 hebben de laatste asielzoekers het pand verlaten. Op vrijdag 21 maart 2003 startte de ontmanteling van het AZC in Schimmert. In opdracht van het Centraal Orgaan opvang Asielzoekers (COA) voert de Firma Heezen uit Eindhoven de megaklus uit. Vanaf week 15 tot en met week 21 ontmantelt de firma de gebouwen van binnen. De gemeente Nuth zal onder het motto Handelen, gedenken en vernieuwen het sloopproces begeleiden. Handelen, gedenken en vernieuwen zijn de stappen die nodig zijn om na dit proces van slopen te kunnen bouwen aan de toekomst. Het Comité Gedenkteken Op de Bies, met als aanspreekpunt de heer G. Soons, ontwikkelt ideeën voor het gedenken. Dit comité heeft ook als doel de waardevolle stukken voor het nageslacht te behouden. Dit burgerinitiatief uit Schimmert zal bovendien door film en fotos zoveel mogelijk laten vastleggen. Hierdoor zal de betekenis van Op de Bies allerminst verloren gaan. De gemeente Nuth, omwonenden en het COA werkten al samen in de Dorpscommissie AZC Schimmert. Zij vormden het aanspreekpunt uit de bevolking van Schimmert inzake het AZC Schimmert. Deze commissie is nu aangevuld met vertegenwoordigers van de Heemkundevereniging Schimmert en treden op als Comité Gedenkteken Op de Bies. Op 19 maart jl. startte het COA en de gemeente Nuth met de informatie aan de burgers over de voortgang van het sloopproces. Via persberichten informeren we over de voortgang van de ontmanteling.