HSP COMMUNICATIE

Nieuw treinbedrijf van start met bedevaarttreinen

NS Internationaal heeft vele jaren voorzien in nachtvervoer per trein door Europa. In de loop van 2002 is besloten dat deze activiteit geen kernactiviteit meer kon zijn en werd het materiaal te koop aangeboden. Omdat NS ook al gedurende vele jaren de hofleverancier was van de erkende Nederlandse bedevaartorganisaties ontstond een probleem. Na intensief overleg tussen NS, The Train Company (TTC) en de bedevaartorganisaties zal het nieuwe treinbedrijf in mei 2003 van start gaan. TTC zal in mei enkele speciale treinen laten rijden voor de eerste bedevaarten naar Lourdes in 2003.

TTC is inmiddels al vele maanden druk in overleg met alle betrokkenen om het gat in de markt te vullen. Uiteindelijk zal TTC vrijwel het enige treinbedrijf zijn in het Noorden van Europa dat in staat is om comfortabel nachtvervoer per trein aan te bieden. Net als NS stoppen ook andere nationale spoorwegmaatschappijen met het internationale nachtvervoer. Enerzijds omdat het binnenlands vervoer voorrang krijgt, anderzijds omdat men zich voor internationaal vervoer concentreert op hoge snelheidslijnen. Deze nieuwe vorm van vervoer is voor langere ritten, bijvoorbeeld naar Lourdes, niet interessant en bovendien voor mensen, die minder mobiel zijn of enige vorm van zorg nodig hebben, volstrekt ongeschikt. Daarom zijn met name de Nederlandse bedevaartorganisaties zeer verheugd dat TTC dit initiatief neemt en zijn zij actief betrokken bij de uitwerking hiervan. Het is dan ook geen toeval dat de eerste ritten van TTC in mei naar Lourdes zullen voeren.

De eerste reis met de bedevaarttrein zal plaatsvinden van 10 t/m 17 mei met een bedevaart van NLZ (Nederlandse Lourdesbedevaart voor Zieken) en aansluitend van 17 t/m 24 mei met twee treinen voor VNB Nationale Bedevaarten.


---