Gemeente Winterswijk


14 april 2003

Stookverbod open vuur in winterswijk

Winterswijk - Op advies van de brandweer hebben Burgemeester en Wethouders van de gemeente Winterswijk met onmiddellijke ingang een stookverbod voor open vuur afgekondigd. Dit verbod is tot nader order van kracht en geldt onder andere voor het verbranden van snoeihout (op grond van de APV, art. 5.5.1). Het verbod geldt tevens voor paasvuren, ook wanneer hiertoe al eerder ontheffing is verleend.

Op dit moment is het dermate droog, dat het risico op het ontstaan van natuurbranden sterk is toegenomen. Ook de weersverwachting op wat langere termijn geeft aan dat er geen regen te verwachten is, waardoor het risico op het ontstaan van brand zal verminderen. Het afgelopen weekend is de Brandweer Winterswijk drie maal op pad geweest voor het blussen van berm- en grasbranden. Ook landelijk is de brandweer druk met het bestrijden van brand in de natuur.

Winterswijk heeft een van de grootste bosgebieden in de Achterhoek. De gemeente Bergh heeft het Montferland, een groot aaneengesloten gebied. Winterswijk heeft ca. 1740 ha verdeeld over de gehele gemeente. Die bossingels behoren tot het Winterswijks cultuurlandschap waar de gemeente zuinig op is. Het brandgevaar is momenteel dermate hoog dat het stoken van paasvuren e.d. onverantwoorde risico's met zich meebrengt. Uit overleg met de NSW, de eigenaren van landgoederen in Winterswijk, is gebleken dat zij dit besluit van harte ondersteunen. Komende zondag, tussen 16.00 en 18.00 uur, kunnen geïnteresseerden bellen naar een telefoonnummer van de brandweer Winterswijk (0543) 546671 om te vernemen of eventuele gewijzigde weersomstandigheden van invloed zijn op de risico's.

Statistisch gezien vinden in april de meeste bosbranden plaats. In die maanden kan het voorkomen dat natuurbranden zo 100 meter kunnen overspringen, zelfs een brede snelweg is dan geen hindernis meer. Het gevaar van bosbranden wordt in onze Veiligheidsregio bepaald door de weersgegevens van vier meetstations, waarvan Vliegbasis Twente het meest dichtbij ligt. Op deze stations worden acht verschillende waardes (o.a. neerslag en windsnelheid) gemeten, waarmee de gevarenindex wordt uitgerekend. Deze kan variëren van 0 tot 200. De kritische grens voor natuurbranden ligt op 55. Op dit moment is de gevarenindex rond de 90.
Bij het indexcijfer van 55 gaat boven de Veluwe continue het verkenningsvliegtuig "Ajax" vliegen om tekenen van bosbrand waar te nemen zodat de brandweer onmiddellijk in actie kan komen. Het vliegtuig is nu al vanaf afgelopen zaterdag in de lucht.