Gemeente Brunssum

Laatste wijziging 16 april 2003 Publicaties - 16 april 2003
Winnaars Sportgala Brunssum Gemeente gesloten tijdens Pasen Burgeronderzoek in Brunssum Doorbraak in Emmaproblematiek Vergadering Programmaraad Brunssum Gemeente stopt met teletekst Nieuwbouw op het voormalige terrein Quality Bakers Beschuit met muisjes voor de jongste samenwerking
Braziliaanse kunstenares keert terug naar Brunssum Burgemeester Brocken kiest voor goed hout
Wijkatlas 2003 op internet Raadsvergadering van 1 april 2003 Gezocht: oudkomers Gemeente neemt voorbereidingsbesluit Emmaterrein 'Nieuw' jongerenhuis in Brunssum-Noord Laat uw stem horen via het referendum
Koopzondagen 2003 Spreekuren wethouders
Alles wat u wilde weten over Brunssum SOCIALE ZAKEN / ZORG EN WONEN: Nieuwbouw bibliotheek weer stap dichterbij De gemeentelijke belastingen: betaal op tijd
"Liever praten dan bekeuren" Brunssum vergoedt prijsstijgingen ReisNet Een 7,3 voor wonen in Brunssum Voor hulp bij welzijn, wonen en zorg: WWZ Kompas
Evenementenkalender 2003 Info ReisNet Parkstad Limburg Weekmarkt Brunssum krijgt eervolle vermelding Werksleutel 2002 VERKEER/VERVOER: DUALISME IN DE GEMEENTEPOLITIEK: Gehandicaptenparkeerplaats voor weekmarkt Dualisme in de gemeentepolitiek
Rotonde Maastrichterstraat/Marebosjesweg Inspreekuur voor burgers Rimburgerweg vóór Pasen geopend
Toewijzing gehandicaptenparkeerplaats RECONSTRUCTIE BODEMPLEINROUTE: Verkeersspreekuur Rimburgerweg vóór Pasen geopend BOUWEN IN BRUNSSUM: MILIEU:
Nieuwe Woningwet per 1 januari 2003 Wijziging inzameling afval Bouwen zonder vergunning? Scheiden van afval? Goed voor uw beurs! Is mijn aan- of uitbouw vergunningsplichtig? Gewijzigde openingstijden Rd4-milieuparken
De behandeling van uw aanvraag bouwvergunning Hou GFT apart! Commissie bewaakt het 'gezicht van Brunssum' Inleveren asbest Vul uw bouwaanvraag goed in! Papier ophalen
Gemeente gesloten tijdens Pasen

De gemeente is op Goede Vrijdag 18 april en Paasmaandag 21 april gesloten. Wel is de afdeling Bevolking op zaterdag 19 april geopend tussen 10.00 en 12.00 uur. U kunt hier dan alleen terecht voor aangifte van geboorte en overlijden.

De gemeente is vanaf dinsdag 22 april weer normaal geopend.
---

Wijziging inzameling afval

In verband met Pasen vindt er géén inzameling plaats van huishoudelijk en GFT-afval op Paasmaandag 21 april. In plaats daarvan wordt het afval opgehaald op zaterdag 19 april.

---

Doorbraak in Emmaproblematiek

In het kader van de problematiek rond de aanpak van de herstelsanering voor Woonvlek I van Parkplan Emma heeft overleg plaatsgevonden tussen de gemeente Brunssum, de Provincie Limburg en de staatssecretaris van VROM, de heer P. van Geel. Tijdens dat overleg heeft de staatssecretaris ingestemd met een oplossing van het financieringsprobleem voor een op de uitgangspunten van BEVER gestoelde herstelsanering Woonvlek I in de vorm van een voorfinanciering van 4,3 miljoen euro.

De gemeente Brunssum diende in november 2002 een aangepast saneringsplan in bij de Provincie Limburg, bedoeld om Woonvlek I van het Parkplan Emma op een aantal locaties aanvullend te saneren. Met de Provincie is sinds die tijd overleg gevoerd over de gewenste saneringsvariant. In dat overleg heeft de Provincie aangegeven dat het door de gemeente ingediende aangepaste saneringsplan op onderdelen niet strookt met het landelijk en provinciaal bodemsaneringsbeleid. Daarna zijn beide partijen het in grote lijnen eens geworden over een sanering volgens BEVER.

Bij BEVER (Beleidsvernieuwing bodemsanering) wordt uitgegaan van een leeflaag op het niveau van bodemgebruikswaarde (BGW). Afhankelijk van het bodemgebruik verschilt zowel de dikte als de kwaliteit van de leeflaag. In het geval van Parkplan Emma (veelal grondgebonden woningen met tuinen) is een leeflaag voorgeschreven van 1 meter met een kwaliteit volgens BGW-1. BGW-1 schrijft (nagenoeg) streefwaarde voor aanwezige verontreinigingen voor (waaronder PAKs, minerale oliën, BTEX). Voor PAK zou dat betekenen dat de norm uit het saneringsplan van 1996 (2,2 mg/kgds) gehandhaafd blijft.

Kosten
De kosten van deze aanvullende sanering worden geschat op 6,2 miljoen euro. Van dit bedrag wil het ministerie van VROM 4,3 miljoen euro voorfinancieren. De staatssecretaris van VROM, de heer P. van Geel, heeft daarbij aangegeven dat het ministerie en de landsadvocaat de gemeente kunnen ondersteunen om de uiteindelijke kosten te verhalen op degenen die verantwoordelijk kunnen worden gesteld voor de huidige, incorrect uitgevoerde bodemsanering.

De gemeente Brunssum heeft inmiddels de bewoners van Parkplan Emma geïnformeerd over deze doorbraak in het vinden van een oplossing voor de problematiek.

---

Gemeente stopt met teletekst

De gemeente Brunssum stopt per 1 mei 2003 met het verzorgen van de eigen teletekstpagina's. De reden hiervoor is de ouderdom van de huidige software en de te hoge kosten die gemoeid zijn met de aanschaf van nieuwe teletekst-software. De informatie die de gemeente op teletekst brengt, is overigens ook te raadplegen op de wekelijkse gemeentepagina's in Parelnieuws en Consumentenwijzer en op de gemeentelijke internetsite, www.brunssum.nl.

De teletekstpagina's van de gemeente zijn te raadplegen via de Lokale Omroep. De gemeente startte vele jaren geleden met berichtgeving via eigen teletekstpagina's als gevolg van klachten over de bezorging van Brunssum Aktueel: hierdoor bleven vele inwoners verstoken van gemeentelijke informatie.
Sinds 1 januari van dit jaar publiceert de gemeente de wettelijke mededelingen en persberichten op gemeentepagina's in Parelnieuws en Consumentenwijzer. De bezorging van deze beide huis-aan-huisbladen verloopt naar wens. Dit was reden voor de gemeente om het voortzetten van de eigen teletekstpagina's te evalueren. Een belangrijke reden voor het uiteindelijk afstoten van teletekst is de technische kwaliteit: de gebruikte software is inmiddels 15 jaar oud en uit diverse delen van Brunssum kwamen klachten over ontvangst van onleesbare teletekst-berichten. Vervanging van de software zou een aanzienlijke investering vergen, vandaar dat besloten is om per 1 mei 2003 te stoppen met teletekst.

---

Vergadering Programmaraad Brunssum Op 24 april 2003 vindt een vergadering plaats van de Programmaraad Brunssum. De vergadering begint om 19.30 uur en vindt plaats in de Burgerzaal van het Bestuurscentrum, Lindeplein 1 te Brunssum. De bijeenkomst is openbaar en kan door iedere geïnteresseerde worden bijgewoond.

Op de agenda staan de volgende onderwerpen:

1. Opening
2. Notulen vergadering van 20 maart 2003
3. Correspondentie
4. Presentatie Turner Classical Movies
5. Presentatie The Box
6. Advies Turner Classical Movies
7. Advies The Box
8. Brief naar programmaraad Essent inzake radiopakket 9. Agendapunten en datum volgende vergadering
10. Rondvraag
11. Sluiting

De Programmaraad bestaat uit negen leden en heeft de taak te adviseren ontrent de samenstelling van het programma-pakket van het kabel-tv net in Brunssum.
Vanaf zaterdag 19 april met expositie in d'r Brikke-Oave Braziliaanse kunstenares keert terug naar Brunssum In 1952 vertrok haar moeder uit Brunssum en emigreerde naar Brazilië. In 2003, vijftig jaar later, keert de Braziliaanse kunstenares Haidji terug naar de geboorteplaats van haar moeder met een unieke expositie. Vanaf zaterdag 19 april zijn ongeveer vijftig schilderwerken van haar te zien in d'r Brikke-Oave. De tentoonstelling wordt op zaterdag 19 april geopend door wethouder Jan Steiner, in bijzijn van de kunstenaar.

Haidji is op 12 mei 1968 geboren in Sao Paulo in Brazilië. In haar leven en werk is ze altijd internationaal geöriënteerd geweest: ze heeft een Nederlandse moeder, een Braziliaanse en Duitse nationaliteit, en beschikt over een vast atelier in Portugal. Daarnaast heeft ze veel werkervaring in Duitsland, en houdt ze talloze exposities van haar werk, niet alleen in Duitsland (München, Düsseldorf, Frankfurt, Hamburg), maar ook in Italië (Turijn), Portugal (Lissabon) en natuurlijk Brazilië (Sao Paulo).

Sprankelend
Haidji werkt sinds enkele jaren zelfstandig als ontwerpster (goud- en zilversmidkunst, juwelen) en schilder. Naast haar werk in haar eigen atelier in Faro, Portugal, is ze ook nog werkzaam als adviseur voor juwelenfirma's en slijperijen. In Brunssum bestaat haar expositie uit ongeveer vijftig olieverfschilderijen. Haar werk is abstract, met een sterke spirituele lading. Door middel van een sprankelend kleurgebruik (Haidji werkt graag met diepe pastelkleuren) zoekt ze in haar werken naar een innerlijk evenwicht en naar harmonie met de omgeving.

De tentoonstelling is haar eerste in Nederland. Het is zelfs haar eerste expositie met schilderijen buiten Portugal. Het is de bedoeling dat na de tentoonstelling in Brunssum een selectie van de circa vijftig werken getoond zal worden in Nederlandse galerieën. Haidji heeft dan ook tachtig Nederlandse galeriehouders uitgenodigd om haar werk in Brunssum te komen bezichtigen.
Opening
De expositie in d'r Brikke-Oave is Haidji's eerste tentoonstelling in Nederland. De tentoonstelling wordt op zaterdag 19 april (Paaszaterdag) om 14.30 uur officieel geopend door wethouder Jan Steiner van Brunssum, in aanwezigheid van de kunstenares. De expositie duurt tot en met dinsdag 18 mei en is gratis toegankelijk. De expositie ook op zondag bezoeken, van 14.00 tot 17.00 uur.

expositie haidji.jpg (49495 bytes)

Een van de werken van de Braziliaanse kunstenaars Haidji, die de komende weken te bezichtigen valt in d'r Brikke-Oave. De titel van dit werk uit 2002 luidt: O Direito de ter sua própria religião ('Het recht om zijn eigen religie te hebben'). gereserveerde gehandicaptenparkeerplaats in te richten voor het pand Treebeekstraat 94.
De Rimburgerweg is vanaf vrijdag 18 april voor al het verkeer weer geopend. Met de afronding van de werkzaamheden aan deze weg (inclusief de aanleg van een rotonde ter hoogte van de Venweg) komt na bijna anderhalf jaar een einde aan de grootschalige reconstructie van de Bodempleinroute. Op vrijdag 25 april vindt de officiële opening plaats van de vernieuwde Bodempleinroute.
Doormanstraat, bij de Rembrandtstraat, bij de Zeekoelen en op de Rimburgerweg ter hoogte van de Venweg), het Bodemplein werd opnieuw en verkeersvriendelijker ingericht, langs vrijwel de gehele route zijn vrijliggende fietspaden aangelegd, en op knelpunten hebben bussen een eigen strook gekregen. Ook heeft de complete route een nieuwe asfaltlaag en een nieuwe belijning gekregen. Doel van al deze maatregelen: een betere doorstroming van het verkeer, meer verkeersveiligheid voor fietsers, en meer ruimte voor het openbaar vervoer.
De reconstructie van de Bodempleinroute werd mede-gefinancierd door de