Gemeente Nijmegen

Datum 15 april 2003 Nummer persbericht c027

Drastische maatregelen nodig om tekort op gesubsidieerde arbeid af te wenden

Om gesubsidieerde arbeid in te blijven zetten in Nijmegen is nog dit jaar een aantal maatregelen nodig, zo heeft het college van B&W vandaag besloten. De instroom op gesubsidieerde banen moet aanzienlijk worden beperkt. Daarnaast zullen meer gesubsidieerde werknemers uit moeten stromen naar regulier werk. Hiervoor is de hulp en inzet van zowel werknemers als werkgevers onontbeerlijk. Voorop staat dat er geen gedwongen ontslagen mogen vallen.

Op 4 september 2002 zijn er door de staatssecretaris bezuinigingen aangekondigd op gesubsidieerde arbeid. Voor Nijmegen betekent dit concreet dat het ministerie in 2003 subsidie levert voor zo'n 1700 gesubsidieerde arbeidsplaatsen. Nijmegen telt op dit moment circa 2000 mensen die gesubsidieerd werk verrichten binnen tal van instellingen en organisaties. Het college van B&W zet in op het laten uitstromen van ruim 300 mensen die nu gesubsidieerd werk verrichten. Bevorderen van uitstroom uit gesubsidieerde arbeid zal in de komende jaren verder moeten worden doorgezet. Wanneer deze maatregelen niet worden genomen zal er vanaf 2003 sprake zijn van een groot financieel tekort. Om het financieringstekort in 2004 te dekken zijn verder nog extra maatregelen nodig. Zo ziet het college zich helaas gedwongen om de eindejaarsuitkering in 2003 niet te verstrekken en om de vacaturestop voor gesubsidieerde arbeid dit jaar te handhaven.

Het verwachtte tekort van 2,6 miljoen voor 2003 wordt opgevangen uit eenmalige compenserende regelingen van het rijk en voor 0,7 miljoen uit het Melkertspaartegoed. Met ID en WIW werknemers worden de komende maanden afspraken gemaakt om te kijken of zij in aanmerking komen voor een trajectplan. Daarnaast worden er met (met name grote) werkgevers afspraken gemaakt over de uitstroom van werknemers met een gesubsidieerde baan. Vanaf oktober zal het merendeel van de werkgevers een eigen bijdrage moeten gaan betalen voor het in dienst hebben/nemen van gesubsidieerde werknemers. De werkgevers die al een eigen bijdrage betalen, zullen vanaf deze datum waarschijnlijk meer moeten gaan betalen. De maatregelen waartoe het college vandaag besloten heeft zullen in het voorjaar aan de gemeenteraad worden voorgelegd. Ze vormen de aanzet voor een discussie die de komende tijd gevoerd gaat worden tussen betrokkenen over de inzet van de gesubsidieerde arbeid in Nijmegen vanaf 2004. In september volgen nadere voorstellen. Voor de redactie: Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Janine Adriaansens, doorkiesnummer 3292380

Gemeente Nijmegen

Korte Nieuwstraat 6
6511 PP Nijmegen
Telefoon (024) 329 91 11
Telefax (024) 329 23 78
E-mail gemeente@nijmegen.nl

Postadres
Postbus 9105
6500 HG Nijmegen


---
Alle informatie in dit bericht is onder voorbehoud. De Gemeente Nijmegen is op geen enkele wijze aansprakelijk voor vergissingen of onjuistheden in dit bericht.