Provincie Drenthe

GS besluiten van 15 april

Assen, 15 april 2003
Persberichtnummer 03-062



Bijdragen voor aanleg landschappelijke elementen Vijf ingediende subsidie-aanvragen voor de aanleg van landschappelijke elementen zijn door GS positief beoordeeld. Het gaat zowel om aanvragen door particulieren als overheid. GS vinden dat de plannen bijdragen aan de kwaliteit van natuur en landschap in Drenthe. Het gaat ondermeer om de aanleg van houtsingels, hagen en bosjes. Ook de aanleg van een poel en de aanleg van een ecologische oeverzone bij een camping worden door de provincie meegefinancierd. De gemeente Meppel krijgt voor de ecologische inrichting van het zuidelijke deel van het Wilhelminapark een tegemoetkoming van bijna 4.000 euro. De projecten worden gefinancierd uit het krediet Natuur en Landschap. Dit krediet is bedoeld om initiatieven in de provincie voor het vergroten van natuurlijke, cultuurhistorische en landschappelijke waarden te stimuleren. De provincie draagt in totaal ruim 14.000 euro bij aan de vijf projecten.

Bestemmingsplan Westervelde grotendeels goedgekeurd Het bestemmingsplan Westervelde van de gemeente Noordenveld is grotendeels goedgekeurd door GS. Met dit plan kan het beschermd dorpsgezicht van de kern Westervelde minder makkelijk worden aangetast. Nieuwbouwplannen zijn niet meer mogelijk, waardoor het karakter van het hele dorp behouden blijft. GS onthouden, op verzoek van de gemeente, goedkeuring aan de bestemming
'dorpsvernieuwing/dorpskarakteristiek' voor het horecabedrijf 'De Jufferen Lunsingh'. Dit gebeurt om mogelijkheden voor ontwikkeling open te houden.

Geen uitbreiding De Woeste Hoeve
Seksinrichting De Woeste Hoeve in het buitengebied van de gemeente Noordenveld mag niet uitbreiden. GS hebben het bestemmingsplan hiervoor niet goedgekeurd. Het plan is namelijk in strijd met het beleid voor seksinrichtingen dat de Drentse gemeenten hebben afgesproken toen het bordeelverbod werd opgeheven. De gemeenten hebben daarin het provinciale beleid voor het buitengebied overgenomen. Uitbreiding van gelegaliseerde niet-agrarische bedrijven is in principe niet toegestaan, tenzij het om een ondergeschikte uitbreiding van maximaal 10% gaat en het omliggende gebied niet wordt aangetast. De geplande uitbreiding gaat ver boven dat maximumpercentage.

Geen ongewenste ontwikkeling intensieve veehouderij GS hebben aan een onderdeel van het bestemmingsplan buitengebied Westerbork goedkeuring onthouden. Het gaat om het deel dat de mogelijkheden voor intensieve veehouderij in het betreffende buitengebied regelt. GS onthouden hieraan goedkeuring, omdat ze ongewenste ontwikkelingsmogelijkheden voor de intensieve veehouderij willen tegengaan. In het bestemmingsplan maakt de gemeente Midden-Drenthe geen onderscheid tussen grondgebonden agrarische bedrijven mét of zonder een tak van intensieve veehouderij. Dit zou tot gevolg hebben dat de bedrijven zonder een dergelijke tak altijd 500m2 bij mogen bouwen voor intensieve veehouderij. Dit is in strijd met het beleid voor intensieve veehouderij in het Provinciaal Omgevingsplan (POP). GS hadden al eerder eenzelfde besluit over dit bestemmingsplan genomen. De Raad van State had dit echter vernietigd, omdat het niet getoetst was aan het Provinciaal Omgevingsplan, maar aan het vroegere Streekplan.
GS merken bovendien op dat de gemeente Midden-Drenthe meerdere bestemmingsplannen heeft voor het buitengebied, waardoor de regels voor intensieve veehouderij uiteenlopen. GS vinden het belangrijk om tot één actueel bestemmingsplan voor het buitengebied te komen en vragen hiervoor aandacht bij de gemeente.



Voor meer informatie kunt u contact opnemen met de Stafgroep Communicatie van de provincie, telefoonnummer (0592) 365265, faxnummer (0592) 357188
E-mail: communicatie@drenthe.nl