Provincie Noord-Holland

GS handhaven standpunt inzake Slotervaartziekenhuis Haarlem, 15 april 2003 - Gedeputeerde Staten (GS) hebben hun standpunt inzake het Slotervaartziekenhuis niet gewijzigd. Dit blijkt uit hun antwoord op schriftelijke vragen vanuit Provinciale Staten.

De statenvragen werden gesteld naar aanleiding van een bericht in NRC Handelsblad over een gerechtelijke procedure die het Slotervaartziekenhuis tegen zorgverzekeraar AGIS heeft aangespannen. Deze partijen zijn het niet eens over de toekomst van het ziekenhuis.

Op de vraag of naar het oordeel van GS het Slotervaartziekenhuis in een behoefte voorziet antwoorden GS positief. Daar wordt echter aan toegevoegd dat modernisering en herstructurering van de curatieve gezondheidszorg in Amsterdam noodzakelijk is. Het voornemen om op het terrein van het Slotervaartziekenhuis een dagziekenhuis op te richten wordt beschouwd als een investering in vernieuwing en samenwerking. Het draagt bij aan de noodzakelijke transformatie van het huidige aanbod en het terugdringen van het overschot aan ziekenhuisbedden in Amsterdam. Een en ander is overeenkomstig het advies dat Gedeputeerde Staten in het voorjaar van 2002 aan de minister voor Volksgezondheid Welzijn en Sport (VWS) hebben gegeven.

Gedeputeerde Staten hebben zorgen over het gebrek aan voortgang en regievoering door verzekeraar AGIS. Deze heeft op verzoek van de minister in deze kwestie het voortouw genomen maar ontbeert in feite de (wettelijke) instrumenten. Ook dit standpunt hebben GS reeds eerder ingenomen. Hiermee herhaalt het college dat het scheppen van duidelijkheid in dit dossier hoogst noodzakelijk is. Naar aanleiding van de statenvragen is daar nu aan toegevoegd dat er geen parallel is met de door GS bekritiseerde wens van de minister om de zorgverzekeraars alle bevoegdheden over te dragen inzake spreiding en inrichting van ambulanceposten. Immers: in het dossier ambulancezorg is de minister wel van plan de zorgverzekeraars wettelijke bevoegdheden te geven.

Tenslotte geven GS aan, overeenkomstig het bestaande beleid, geen provinciale reserves te willen inzetten om het Slotervaartziekenhuis voor de regio te behouden. Het bezit van een ziekenhuis wordt niet nagestreefd.

Inlichtingen: Janet Oosterhof, tel. (023) 514 34 26 Inlichtingen voor de pers: Marieke Ottevanger, tel. (023) 514 4007 Marieke Ottevanger 15-4-2003 16:10:00