Gemeente Tilburg

15-4-2003
Presentatie cd-rom met virtuele wandeling

Eerste bezoek aan HeT GebouW
De eerste palen van HeT GebouW staan in de grond, schuin tegenover het popcentrum 013. Het nieuwe onderkomen van onder meer het Stedelijk Jongerenwerk Attak en de Stichting Ouderen Centrum (voorheen 't Trefpunt) krijgt steeds meer gestalte. Vooruitlopend op de oplevering later dit jaar wordt op dinsdag 22 april alvast een virtuele wandeling door HeT GebouW gepresenteerd. Een cd-rom gemaakt door de toekomstige bewoners zelf: de Tilburgse jongeren en ouderen.

Met de cd-rom kunnen belangstellenden alvast een kijkje nemen in het nieuwe verzamelgebouw. Ze kunnen door de gangen 'lopen', de verschillende ruimtes bezoeken en een indruk krijgen van welke activiteiten er straks plaatsvinden.
Op de cd-rom vertellen bovendien de wethouders Els Aarts en Jan Hamming waarom HeT GebouW er komt en waarom de gemeente het zo belangrijk vindt dat ouderen en jongeren er samen in worden gehuisvest.

Zelf ontwerpen
HeT GebouW is ontworpen door architect Peter van Hoogmoed. Hij vertelt op de cd-rom waarom hij bepaalde keuzes heeft gemaakt. Hoe het er van buiten komt uit te zien, staat vast. Maar over het interieur is nog weinig bekend. Want waar komt de bar? En waar het biljart? En welke kleur moeten de verschillende ruimtes krijgen? De toekomstige bezoekers mogen er nu al over meebeslissen. Op de cd-rom staan verschillende plattegronden die zij kunnen printen, invullen met eigen ideeën en opsturen.
Ook de cd-rom is gemaakt door de jongeren en ouderen zelf, in samenwerking met communicatiebureau Attacom. De 'ontwerpers' hebben daarvoor samen een aantal workshops gevolgd: tekstschrijven, fotografie, geluid en vormgeving.

Veemarktkwartier
De cd-rom maakt onderdeel uit van een groter project: een virtuele wandeling door het hele Veemarktkwartier, dé kunst- en cultuurwijk van Tilburg. Ook weer een cd-rom (plus website) en ook weer gemaakt door de jongeren en ouderen zelf. De plannen hiervoor worden ook op 22 april gepresenteerd. Deze wandeling moet na de grote vakantie klaar zijn.

De beide 'wandelingen' worden gefinancierd door de gemeente Tilburg. Fuji Film heeft bovendien apparatuur beschikbaar gesteld. Het programma op 22 april ziet er als volgt uit: 18.30 Ontvangst
19.00 Opening door Jeroen Rovers, directeur Stedelijk Jongerenwerk Attak
19.05 Presentatie cd-rom door jongeren en ouderen 19.25 Overhandigen eerste exemplaar aan de wethouders Jan Hamming en Els Aarts
19.40 Presentatie vervolgtraject door Attacom

De presentatie vindt plaats in Villamedia, Tivolistraat 6 in Tilburg. Het nieuwe verzamelgebouw voor multimedia-bedrijven én centraal gelegen in het Veemarktkwartier.