Partij van de Arbeid

Den Haag 17 april 2003

Kamervragen van de leden Koenders en Tjon-A-Ten (PvdA) aan de minister van Buitenlandse Zaken

1. Bent u op de hoogte van de berichtgeving over het verloop van de parlementsverkiezingen in Nigeria waarbij er ten minste 25 mensen de dood vonden? 1)

2. Bent u op de hoogte van het feit dat er in de aanloop naar de verkiezingen rondom vele lokale voorverkiezingen sprake was van grootschalig politiek geweld waarbij de PDP van president Obasajano, maar ook de ANPP betrokken waren en waarbij honderden mensen de dood vonden? Zo ja, hoe beoordeelt u deze situatie?

3. Hoe beoordeelt u het feit dat, ondanks een aantal arrestaties bij de meer in het oog springende gevallen, slechts een beperkt aantal daders is berecht?

4. Bent u op de hoogte van de rapportage van de mensenrechtenorganisatie Human Rights Watch, waaruit blijkt dat het politieke geweld rondom de (voor)verkiezingen de legitimiteit van deze verkiezingen heeft aangetast? Wordt deze analyse onderschreven door de in Nigeria aanwezige internationale waarnemers?

5. Bent u bereid om in uw beleid ten aanzien van Nigeria en in contacten met de Nigeriaanse autoriteiten het belang van preventie van politiek geweld en de berechting van daders van politiek geweld blijvend te benadrukken?

"Opositie Nigeria verwerpt uitslag verkiezing parlement" in Metro 17 april 2003