Gemeente Breda

Persberichten

11-04-2003

Breda neemt proef met digitale bestemmingsplannen

afbeelding: Bestemmingsplan_gr
Op donderdag 17 april om 16.00 uur is het eerste digitale bestemmingsplan Kom Teteringen te zien op de website van de gemeente Breda. De wethouders J. Niederer, Stedelijke Ontwikkeling, Verkeer en Vervoer, en J. Oomen, Middelen en Organisatieontwikkeling, verrichten dan samen de officiële, digitale handeling die plaatsvindt in deelstadskantoor Teteringen. Vanaf dat moment kan iedereen, ongeacht tijd of plaats kennis nemen of een reactie geven op dit eerste interactieve digitale bestemmingsplan. Het unieke aan dit plan is dat hetgeen via internet wordt aangeboden exact hetzelfde is als de analoge versie.

Voorlopig is het digitaal ter visie leggen van bestemmingsplannen in Breda op proef. Het bestemmingsplan Kom Teteringen komt hiervoor in aanmerking, omdat het plan binnen de beperkte schaal toch zeer veelzijdig is, zodat er vanuit verschillende invalshoeken op gereageerd kan worden. Afhankelijk van de resultaten van deze pilot zal Breda in de toekomst meerdere (bestemmings)plannen digitaal ter visie leggen. Een en ander past in het streven van de gemeente om steeds meer diensten digitaal te leveren.

Het nieuwe bestemmingsplan 'Kom Teteringen' voorziet vooral in het behoud van het bestaande woongebied. Dit betekent dat de bestaande stedenbouwkundige structuur behouden blijft en dat dit is vastgelegd in plankaarten en voorschriften. In principe mogen geen extra woningen worden toegevoegd. Uitzondering hierop vormen een aantal ontwikkelings- en uitwerkingslocaties die ook als zodanig in het plan zijn benoemd.

Een interactief digitaal bestemmingsplan is een bestemmingsplan dat door de burger via de website van de gemeente Breda geraadpleegd kan worden. Daarnaast kan men via een digitaal antwoordformulier, gedurende de periode van de ter inzagelegging van het stuk, reageren op de plannen.
Bij een succesvolle uitkomst van deze pilot is het de bedoeling dat in de toekomst alle bestemmingsplannen ook op deze manier aan te bieden. Uiteraard blijven de analoge plannen gewoon bestaan.

Het overheidsbeleid van de laatste jaren is er op gericht dat gemeenten zoveel mogelijk producten digitaal aanbieden aan haar burgers. Conform richtlijnen uit onder andere de Vijfde Nota ruimtelijke ordening - zoals het overheidsstreven ruimtelijke plannen digitaal te vervaardigen en uit te wisselen ter bevordering van de handhaving en doorwerking van dit ruimtelijk beleid - en de herziening van de Wet op de Ruimtelijke ordening, vallen ook de communicatie en inspraakprocedures van bestemmingsplannen hieronder.

Breda, 11 april 2003