Gemeente Den Haag

2003-04-15: Wethouder Klijnsma neemt obstakelvrije looproute in gebruik

---

Op donderdag 17 april 2003 neemt wethouder Jetta Klijnsma van Welzijn, Volksgezondheid en Emancipatie het eerste deel van de obstakelvrije looproute door Moerwijk in gebruik. De route maakt onderdeel uit van de woonzorgzone Moerwijk: in dit gebied worden vele maatregelen getroffen om ouderen langer zelfstandig te laten wonen en mobiel te blijven. De looproute langs winkels en voorzieningen, vrij van obstakels als hekken en voorzien van af- en afritjes en gemakkelijke oversteken is nu voor eenderde gereed. Uiteindelijk voert de obstakelvrije route van de Ulenpasstraat tot aan de Leyweg.

De woonzorg-looproute maakt het wijkbewoners die slecht ter been of slechtziend zijn, gemakkelijker bij de winkels en de voorzieningen in de wijk te komen. Het ontbreken van een op- en afritje om de straat over te steken kan al een grote beperking van hun mobiliteit betekenen. Daarom is een vlakke en barrière-vrije route ontworpen. Daaraan liggen belangrijke bestemmingen zoals zorgcentra, tramhaltes, winkelcentra en het Zuiderpark. De route wordt in drie fasen aangelegd. Het eerste deel, vanaf het zorgcentrum aan de Ulenpasstraat via het Heeswijkplein tot aan het Erasmusplein, is nu klaar. Daarna volgen de delen tot aan de kruising Melis Stokelaan/Loevesteinlaan en naar de Leyweg.

De oversteken zijn absoluut vlak en door zilverkleurige tegels opvallend voor slecht-zienden. Ribbelstrips geven de oversteekrichting aan. Deze inrichting volgt de jongste aanbevelingen van de Federatie Slechtzienden- en Blindenbelang. Als deze inrichting in de praktijk bevalt, wordt het een standaardvoorziening. De bereikbaarheid van de tram is een onderdeel van het woonzorgproject. Daartoe worden binnenkort de haltes van tramlijn 16 bij het Heeswijkplein en het Erasmusplein beter toegankelijk gemaakt, verbreed en verbonden met de woonzorgroute. Het oversteken van drukke wegen is de volgende barrière die geslecht wordt. Op het Erasmusplein wordt de verkeerslichten-regeling voor voetgangers aangepast en op de kruising Melis Stokelaan/Aagje Deken-laan wordt binnenkort begonnen met de aanleg van een rotonde. Die werkt snelheidsremmend waardoor het oversteken gemakkelijker en veiliger wordt.

Wethouder Jetta Klijnsma van WSE neemt het eerste deel van de obstakelvrije route op donderdag 17 april 2003 in gebruik. Om 10.15 uur vertrekt zij van het servicepunt Wonen Zorg Welzijn, Heeswijkplein 78 naar het Zorgcentrum Moerwijk aan de Twickelstraat. Hier is een tentoonstelling over de woonzorg-looproute te zien.