Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties

Jaarboek Grotestedenbeleid

17 april 2003

Belangrijkste conclusies uit het Jaarboek Grote Stedenbeleid 2002:
* De sociaal-economische positie van de grote steden is de laatste jaren verbeterd. De concurrentiepositie van de steden op de woningmarkt ten opzichte van de regio is eveneens iets verbeterd. De daling van de werkloosheid en de groei van de werkgelegenheid stabiliseren zich.
* Er blijven echter wel hardnekkige problemen, zoals het achterblijven van de woningkwaliteit en de uitstroom van gezinnen. Daarnaast nemen criminaliteit en gevoelens van onveiligheid en verloedering toe in de grote steden. Het vernieuwen en verbeteren van de steden dienen dan ook op alle fronten te worden doorgezet.
De analyses van de stedelijke situatie en ontwikkelingen alsmede de beleidsvertalingen zijn kort en gericht op de belangrijkste relevante ontwikkelingen in het kader van de doelstellingen van het Grotestedenbeleid. Deze worden beschreven in hoofdstukken 2 tot en met 4. Hoofdstuk 5 geeft een integrale analyse van de ruimtelijke concentratie op wijkniveau. Hoofdstuk 6 tenslotte benoemt de overall conclusies in hun onderlinge samenhang. In de Bijlagen worden achterliggende bronnen, een overzicht van de gegevens op de website, tabellen van enkele kernindicatoren, een handige tijdsbalk en een toelichting op de berekeningsmethode van de concentratiewijken benoemd.