Ingezonden persbericht


Persbericht www.jeugdraad.nl

Utrecht, 17 april 2003

Landbouw in de 21ste eeuw

Hoe verder met biologische landbouw en handelsliberaliseringen?

Hoe gaat het met de biologische landbouw in Nederland en wat voor gevolgen heeft het afbreken van handelsbarrières voor boeren uit ontwikkelingslanden?

Hieraan besteedt de Nationale Jeugdraad ruim aandacht in het forum Landbouw in de 21ste eeuw op 24 april in Nijmegen. De huidige landbouw zorgt voor milieuproblemen en door de handelsbarrières is er op de wereldmarkt nauwelijks plaats voor producenten uit ontwikkelingslanden. Is biologische landbouw een oplossing? Moeten de grenzen worden opengesteld voor álle (landbouw)producten uit de hele wereld? En wat zouden de gevolgen van dit alles zijn voor Nederland? Verschillende debaters, waaronder de europarlementariër Jan Mulder (VVD) en Kees Kodde (Milieudefensie) gaan met elkaar in debat. Mede door inbreng van mensen uit de zaal wordt dit een kritisch en interessant forum.

Het forum Landbouw in de 21ste eeuw is de tweede van drie forumbijeenkomsten rond het thema voedsel . Genodigde sprekers zijn: Alexander de Roo (europarlementariër GroenLinks), Jacob Kol (econoom Erasmus Universiteit Rotterdam), Jan Mulder (europarlementariër VVD), Cees Romijn (voorzitter vakgroep rundveehouderij WLTO) en Kees Kodde (coördinator Europese landbouw- en voedselcampagne Milieudefensie).

Zij treden in debat over de volgende stellingen:

1. De Nederlandse overheid moet meer geld vrijmaken om boeren te stimuleren de overgang te maken van de reguliere naar de biologische landbouw.

2. Handelsbarrières zijn uit de tijd. Voor boeren uit ontwikkelingslanden en de EU is het beter als de handel wordt geliberaliseerd.

Deze bijeenkomst wordt georganiseerd door het programma Duurzame Ontwikkeling van de Nationale Jeugdraad in samenwerking met St. RUW en het NAJK. Het programma heeft als jaarthema voedsel en vindt dat jongeren bewust gemaakt moeten worden van de gevolgen van ons productie- en consumptiepatroon.

Het forum vindt plaats in Lux, Mariënburg 38-39, Nijmegen. De avond begint om 20.00. De toegang is gratis. Aanmelding verplicht via rikharmsen@jeugdraad.nl.