Agalev (Vlaanderen)

P E R S M E D E D E L I N G
A G A L E V F R A C T I E
V L A A M S P A R L E M E N T

Brussel, 17 april 2003

Afdwingbare rechten voor de werkzoekende


De huidige rechten van de werkzoekende steunen op een decreet van 1993 dat deze rechten in een Charter vastlegde . Dit Charter is een beginselverklaring maar bevat voor de werkzoekende geen afdwingbare rechten.

Deze afdwingbare rechten zijn nodig. Het aantal werkzoekenden stijgt. De situatie op de arbeidsmarkt wijzigt en de werkzoekende komt in nieuwe situaties terecht :

De VDAB is niet langer de enige tussenpersoon voor de werkzoekende op de arbeidsmarkt in Vlaanderen. Ook de wijze waarop men werk zoekt is veranderd. Werkzoekenden gaan actiever op zoek, vaak met de hulp van computer en internet. Op de arbeidsmarkt zijn nieuwe risico's ontstaan zoals bijvoorbeeld arbeidsbemiddeling via internet . Hoe kunnen de rechten van de werkzoekende in deze nieuwe situaties worden gegarandeerd ?

Gesteund door de vakbonden ACV en ABVV hebben we een voorstel van decreet ingediend dat deze bescherming wil bieden.

Dit decreet regelt de individuele rechten (ook diegene waar vroeger geen aandacht voor was) van de werkzoekende.

Zo heeft de werkzoekende recht op een kwalitatieve dienstverlening en een gelijke behandeling bij de zoektocht naar werk. Dit betekent ondermeer dat de informatie rond het zoeken van werk gratis moet zijn, dat je privé-leven beschermd wordt en dat je al deze rechten via een eenvoudige klachtenprocedure kunt afdwingen.

Het decreet werd op initiatief van Agalev ingediend door alle democratische partijen.

We zijn verheugd dat hiermee een eerste stap gezet werd om de werkzoekende in de toekomst een wettelijke basis te kunnen geven om zijn rechten te beschermen en te verdedigen

Veerle Declercq, Vlaams Volksvertegenwoordiger
0478 33 00 93

---
Meer informatie:
Agalev fractie, Vlaams Parlement, 1011 Brussel
Tel. 02-552 42 13 fax: 02 552 44 31
e-mail: vl.parlm@agalev.be