DIERENBESCHERMING

LID staakt inspecties vogelpest

PERSBERICHT

Landelijke Inspectiedienst Dierenbescherming
staakt inspecties vogelpest

Hilversum, 17 april 2003 - De Landelijke Inspectiedienst Dierenbescherming (LID) stopt vandaag met welzijnsinspecties in het kader van de vogelpest vanwege voortdurende tegenwerking door overheidsinstanties. De Dierenbescherming heeft sinds het uitbreken van de vogelpest herhaaldelijk aangedrongen op een rol van de LID bij het bewaken van het dierenwelzijn. Na bijna drie weken moet geconcludeerd worden dat de LID slechts vijf maal betrokken is bij de inspecties, terwijl de ruimingen in volle gang zijn.

11)'Nu wij helaas moeten constateren dat de LID, ondanks toezeggingen van minister Veerman, niet in staat wordt gesteld onafhankelijke welzijnsinspecties uit te voeren, is de maat vol. Het heeft geen zin door te gaan op deze doodlopende weg', aldus directeur Wijnand van de Giessen van de Dierenbescherming. Volgens de Dierenbescherming is inmiddels wel duidelijk dat de overheid geen pottenkijkers wenst bij de ruimingen van pluimvee.

Bij de Dierenbescherming leeft het sterke vermoeden dat zich zeer ernstige taferelen afspelen in de stallen die momenteel worden geruimd. Met name de toegepaste CO2-methode om dieren te doden leidt tot een onacceptabele lijdensweg voor het pluimvee. Waarnemingen in de praktijk heeft de LID evenwel niet kunnen doen. Wetenschappers zijn het er over eens dat het gebruik van CO2 in zuivere vorm geen humane dodingsmethode is. Als kippen al voldoende gas binnenkrijgen volgt een soms minutenlange doodsstrijd, die neerkomt op een droge verstikking.