Gemeente 's-Hertogenbosch

17-04-2003

Vogelpest

Op dit moment worden in de pluimveesector ingrijpende maatregelen uitgevoerd om de verspreiding van het virus Klassieke Vogelpest te voorkomen. Ook in onze provincie is recent vogelpest geconstateerd. Momenteel in Teefelen (gemeente Lith, Maas en Meierij). Daardoor geldt ook in onze gemeente een vervoersverbod (zie blauwe borden). Voornamelijk in het gebied Rosmalen/Maliskamp. Hoewel de maatregelen zich momenteel toespitsen op bedrijfsmatig gehouden pluimvee, is het belangrijk dat ook voor hobbymatig gehouden dieren in dit gebied de nodige voorzorgmaatregelen worden getroffen.

Wat is klassieke Vogelpest?
Klassieke Vogelpest (Aviaire Influenza) is een zeer besmettelijke pluimveeziekte en wordt veroorzaakt door een virus. Het in Nederland gevonden virus is zeer besmettelijk voor pluimvee, maar verwaarloosbaar voor de mens. De Vogelpest is te herkennen aan zwellingen aan kop en hals, verkleuring van de kam en een zeer grote sterfte onder het pluimvee.

Welke pluimveesoorten betreft het?
De maatregelen die op dit moment worden getroffen om verdere verspreiding van het virus te voorkomen betreffen de pluimveesoorten kippen, kalkoenen, kwartels, parelhoenders, eenden, ganzen, fazanten, duiven en patrijzen. Postduiven zijn van de maatregelen uitgezonderd.

Maatregelen
Om de kans op verspreiding van het virus zoveel mogelijk te verkleinen, is het van groot belang dat iedereen die genoemde pluimveesoorten als hobby heeft, ook maatregelen treft. Dit bestaat uit het niet vervoeren van levend pluimvee, broedeieren, gebruikt strooisel en pluimveemest. Bovendien is het verplicht de dieren niet langer buiten te laten lopen maar in het hok te houden. Als u dode dieren heeft of dieren die minder water of voer opnemen dan moet u zo snel mogelijk de dierenarts inschakelen om te onderzoeken of de dieren besmet zijn. In de 10 km zone is naast een vervoersbeperking ook een bezoekersregeling van kracht voor bedrijven met pluimvee. Pluimveehouders zijn verplicht om maatregelen te nemen om contact van bezoekers van het bedrijf en het pluimvee uit te sluiten. Dat betekent dat in ieder geval het pluimvee duidelijk zichtbaar van de rest van het bedrijf moet zijn gescheiden.

Meer informatie
Voor meer informatie kunt u contact opnemen met het LNV-loket: 0800-233322. Ook is informatie te vinden op de website van het ministerie van LNV: www.minlnv.nl of op teletekstpagina 461. Wilt u weten waar grenzen van de gebieden met vervoersbeperkingen (10 km zone) zich precies bevinden in onze gemeente dan kunt u kijken op www.minlnv.nl onder het dossier Klassieke Vogelpest.