Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid

Ernstige risico`s voor zelfstandigen onder arbowet

Het kabinet is voorstander van een uitbreiding van de regels voor de arbeidsomstandigheden waar zelfstandigen zich aan moeten houden. Het gaat om regels die levensbedreigende of zeer ernstige risico's op de werkvloer moeten tegengaan, zoals bij werk op plaatsen met instortingsgevaar of in ruimtes waar gevaar bestaat voor bedwelming of verstikking. Zelfstandigen krijgen geen administratieve verplichtingen uit de arbeidsomstandighedenwet opgelegd. Dit blijkt uit de adviesaanvraag aan de SER waarmee de ministerraad op voorstel van staatssecretaris Rutte van Sociale Zaken en Werkgelegenheid heeft ingestemd.

Op dit moment hoeven zelfstandigen zich alleen te houden aan een beperkt aantal regels dat betrekking heeft op 'bijzondere gevaren'. Hierbij gaat het bijvoorbeeld om het werken met bijzonder gevaarlijke stoffen zoals asbest of het werken aan elektrische installaties.

Het kabinet wil met de uitbreiding bereiken dat zelfstandigen minder worden blootgesteld aan arbeidsrisico's. Daarnaast werken zelfstandigen vaak met werknemers in dezelfde omgeving. Als zelfstandigen onvoldoende maatregelen treffen, worden ook de werknemers aan arbeidsrisico's blootgesteld.

RVD, 17.04.2003


---