Politie Midden- en West Brabant

Grote uitslaande brand in Zevenbergen

Breda, 18 april 2003

Afgelopen nacht zijn bij een grote uitslaande brand in Zevenbergen twee scholen, een multifunctioneel centrum en een sporthal in vlammen opgegaan. Door de zware rookontwikkeling werden uit voorzorg ongeveer 40 woningen ontruimd. Er deden zich geen persoonlijke ongelukken voor. Om 4.00 uur gaf de brandweer het sein brand meester.

De brand, die uitbrak in een van de scholen, werd op donderdag 17 april 2003, omstreeks 23.15 uur ontdekt door een buurtbewoonster. De brandweer was snel ter plaatse maar kon niet voorkomen dat het vuur oversloeg naar de naast gelegen percelen. Door de enorme rookontwikkeling en de dichte bebouwing werd besloten tot evacuatie van de naaste omwonenden. De politie ontruimde een 40-tal woningen. De bewoners werden opgevangen in de brandweerkazerne in Zevenbergen. Een groot aantal van hen zocht onderdak bij familie en vrienden.
Verder zette de politie een groot gebied af rondom brand voor het publiek, zodat de brandweer alle ruimte had voor de bluswerkzaamheden.

De twee scholen, de Arenbergschool en de Regenboogschool, gingen grotendeels in vlammen op. De klaslokalen die geen vlam vatten liepen ernstige rook- en waterschade op. Ook het multifunctionele centrum met daarin een ontmoetingscentrum voor allochtonen, een buurthuis en een sporthal ging geheel verloren.

De brandweer van Zevenbergen kreeg assistentie van korpsen uit de regio Breda. In totaal namen ongeveer 80 brandweerlieden deel aan de bluswerkzaamheden. De brandweer maakte gebruik van 8 blusvoertuigen, een hoogwerker en diverse voertuigen voor ondersteuning.

Ook de GDD was uit voorzorg aanwezig met een ambulance en 15 mensen van het Sigmateam. Zowel van de brandweerlieden als omwonenden raakte niemand gewond.

In de loop van vrijdag gaat de gemeente met de schooldirecteuren zoeken naar een onderkomen voor de schoolkinderen, zodat dinsdag de lessen weer van start kunnen gaan. In verband met Pasen zijn beide scholen vandaag en maandag gesloten.

De oorzaak van de brand is niet bekend. De politie start vrijdag met een buurtonderzoek. Als de nabluswerkzaamheden zijn beëindigd wordt tevens een technisch sporenonderzoek ingesteld.

Bron: Enny de Wit