Gemeente Utrecht

Toekomstplannen voor het Kruisvaartkwartier

Het Kruisvaartkwartier, een nu nog wat onherkenbare overgangszone tussen het Stationsgebied en de woningen in de Dichterswijk, kan zich ontwikkelen tot een voor de stad aantrekkelijk woon-, werk- en verblijfsgebied. Voor deze zone tussen Croeselaan en spoor hebben verschillende grondeigenaren bouwinitiatieven ontwikkeld. Om de plannen voor herontwikkeling te kunnen toetsen is een ruimtelijk-planologisch kader opgesteld. Het college van burgemeester en wethouders heeft ingestemd met de concept-Ruimtelijke Visie Kruisvaartkwartier. Naast toetsingskader voor bouwinitiatieven dient de visie ook als waarborg voor de belangen van bewoners en belanghebbenden in de aangrenzende Dichterswijk.

De conceptvisie Kruisvaartkwartier betreft de strook langs het spoor (inclusief Rabo- en Remuterrein) aan de oostzijde van de Croeselaan tussen Mineurslaan en Vondellaan. Particuliere initiatieven bieden allerlei kansen om de mogelijkheden van dit relatief onbekende en geïsoleerde gebied langs het spoor beter te benutten.

1. Naast uitbreiding van het hoofdkantoor van de Rabobank en de bouw van enkele kleinschalige bedrijfsruimten langs het spoor zijn er bouwplannen voor circa 450 appartementen op het voormalige Remu-terrein en het vroegere EKP-terrein; daarmee worden voor de stad belangrijke woon- en werkfuncties toegevoegd;

2. De herontwikkeling van het Kruisvaartkwartier biedt de gelegenheid om de openbare ruimte in het gebied te verbeteren; zo kan ontsluiting van de Kruisvaart als groen wandelgebied het woonklimaat van de Dichterswijk aantrekkelijker maken.

3. Een verlenging van de Van Zijstweg biedt de mogelijkheid om het Kruisvaartkwartier voor auto en HOV (aansluitend op de OV-terminal) te ontsluiten: de Croeselaan (van Vondellaan tot aan de Van Zijstweg) blijft zijn status van wijkontsluitingsweg behouden; voor het langzame verkeer worden in de visie een drietal mogelijkheden voor een fiets- en voetgangersverbinding over het spoor genoemd, waarmee voor bewoners van Kruisvaartkwartier en Dichterswijk de afstand tot het centrum een stuk kleiner kan worden.

Bij het opstellen van de visie is veel aandacht besteed aan de overgang van grootschalige hoogbouw aan de zijde van het Stationsgebied naar de kleinschalige en lagere woningbouw in de Dichterswijk. De woningbouw op het voormalige Remu-terrein en het vroegere EKP-terrein biedt de mogelijkheid om Dichterswijk (oost en west) af te ronden als een wijk met een gevarieerd en eigen karakter.

Op 23 april is er een consultatieavond waarvoor buurtbewoners en belanghebbende groepen via een Stadsplan worden uitgenodigd. Tijdens deze avond kan op de concept-Ruimtelijke Visie Kruisvaartkwartier worden gereageerd. De visie is vanaf 16 april te downloaden van www.utrecht.nl en ligt verder ter inzage bij het wijkservicecentrum aan Marco Pololaan 71.

Noot voor de media
Voor nadere informatie kunt u contact opnemen met Gerard Derksen, Bestuurscommunicatie, tel. (030) 286 11 68.

Utrecht, 17 april 2003.