FAVV-Federaal Agentschap voor de Veiligheid van de Voedselketen (België)


Persbericht van : 17 / 04 / 2003

Vogelpest in Meeuwen - Gruitrode - update 2 ; uitbreiding bufferzone

Het doden van het pluimvee in de 8 pluimveebedrijven die zich bevinden in het beschermingsgebied te Meeuwen-Gruitrode zal deze avond afgewerkt zijn. Gezien in het laatste bedrijf uit veiligheidsoverwegingen moet gewacht worden totdat het aangewend CO gas volledig weggetrokken is zullen de dode dieren er pas morgen verwijderd worden.

Het lokaal bestrijdings- en coördinatiecentrum in Hasselt is bereikbaar op het nr. 011/26.39.27. De pluimveehouders die zich bevinden binnen de grenzen van hetzij de bufferzone, het toezichtsgebied of de beschermingsgebieden kunnen er terecht met hun specifieke vragen.

In het algemeen kunnen professionelen uit de pluimveesector zich verder tot de technische diensten van het FAVV richten op het nummer 02-208-4127.

Tot op heden zijn er geen nieuwe ernstige verdenkingen van klassieke vogelpest.

Het Voedselagentschap heeft beslist de bestaande bufferzone uit te breiden.

Deze uitgebreide bufferzone omvat het gedeelte van de provincie Limburg gelegen binnen de omtrek gevormd door:


- de provinciegrens tussen Limburg en Antwerpen vanaf vanaf de Nederlandse grens in Lommel in zuidelijke richting tot aan het Kanaal Dessel-Kwaadmechelen;

- vervolgens het Kanaal Dessel- Kwaadmechelen in zuidelijke richting tot aan het Albertkanaal;
- vervolgens het Albertkanaal in zuidoostelijke richting tot aan het Briegdendok (Lanaken) en in de zelfde richting verder verlengd tot aan de grens met Nederland.
- vervolgens de Nederlandse grens in noordelijke richting tot aan de provinciegrens tussen Limburg en Antwerpen in Lommel.

Deze bufferzone is van kracht vanaf vrijdag 18 april om 12u00.