Korps: Friesland, plaats: Fryslân 18-04-2003
Politieberichten van 17/4 (13.00) t/m 18/4 (07.00)

Leeuwarden: winkeldiefstal
Donderdag omstreeks 11.50 uur werd een 25-jarige inwoner van Leeuwarden aangehouden voor winkeldiefstal. De verdachte nam uit een winkel aan de Centrale een digitale fotocamera onder zijn jas mee. Hij wilde zonder te betalen de winkel verlaten en werd daarbij betrapt door het personeel. Een medewerker van de winkel, een 22-jarige inwoner van Leeuwarden, deed aangifte. De waarde van de camera is niet bekend. Deze werd teruggegeven. De verdachte werd overgebracht naar het bureau. Tegen de man is proces-verbaal opgemaakt en na verhoor is hij weer in vrijheid gesteld.

Sneek/Bolsward: verkeerscontroles, helft bromfietsen niet in orde Zowel woensdag als donderdag zijn in Sneek en Bolsward verkeerscontroles gehouden. Er werd vooral aandacht besteed aan de bromfietsende jeugd. Dat deze controles nodig zijn, bleek wel uit het teleurstellende resultaat. De helft van de bromfietsen was niet in orde.
Woensdag werd met zes agenten gecontroleerd op de Zuidwesthoekweg en de Twibaksdyk in Bolsward. In totaal werden 35 bromfietsen, scooters en snorfietsen gecontroleerd. In 15 gevallen had de bromfiets een te groot vermogen. Verder werd vier keer bekeurd voor bromfietscertificaat, versleten band, slechte remmen en defecte verlichting.
Donderdag tussen 07.30 en 13.00 uur is op diverse plaatsen in Sneek een verkeerscontrole gehouden. Aan de controle namen negen politiemensen deel. In de ochtenduren is voornamelijk aandacht besteed aan de bromfietsende jeugd. Van de circa 25 gecontroleerde bromfietsen was de helft niet in orde. Zeven bromfietsen hadden een te groot vermogen. Verder werd bekeurd voor het niet hebben van goede remmen of voetsteunen (driemaal), voor een versleten band en het niet hebben van een bromfietscertificaat.
Bij de automobilisten werd elf keer bekeurd voor het niet dragen van de gordel, tweemaal voor het ontbreken van de APK, eenmaal voor het ontbreken van een hulpkoppeling bij een aanhangwagen en eenmaal voor een kentekenbewijs dat niet in orde was. De resultaten zijn voor de politie aanleiding om de komende tijd meer van deze controles te houden.
Tijdens de controle op donderdag werd ook een 51-jarige inwoner van Sneek betrapt op het rijden onder invloed. Hij werd omstreeks 10.35 uur gecontroleerd op de Prins Hendrikkade, omdat hij geen gordel droeg. Toen bleek dat hij ook had gedronken. Aan het bureau blies hij 560 ug/l. Hij kreeg een rijverbod van 6 uur en tegen de verdachte wordt proces-verbaal opgemaakt. Om een verdere strafvervolging te voorkomen kreeg de verdachte een boetevoorstel van 405 euro.

Lemmer: Jiskefet
Donderdagochtend is een actie Jiskefet gehouden bij een 12-tal bedrijven in Lemmer. De actie werd uitgevoerd door de politie en de gemeente Lemsterland. In totaal werden 12 bedrijven gecontroleerd. Bij vijf bedrijven was alles in orde, vijf bedrijven kregen een waarschuwing en bij twee bedrijven werd proces-verbaal opgemaakt. Bij het ene bedrijf werd een blik met een halve liter epoxyhars aangetroffen, een fles harder met restant en 13 kokers kit waarvan verschillende (half) vol. Bij een ander bedrijf werden vijf verpakkingen met restanten motorolie aangetroffen, een tube smeervet, twee flacons met transmissieolie, twee flacons met versnellingsbakolie en een flacon met een restje antivries.

Lemmer: inbraken auto
Tussen donderdag 01.00 en 07.00 uur werd ingebroken in een auto die stond geparkeerd aan de Pluut. Waarschijnlijk is met een schroevendraaier het portierslot vernield. Gestolen werd een radio-cdspeler. Aangifte is gedaan door een 20-jarige inwoonster van Lemmer. Ook aan de Smak werd ingebroken, in de vroege donderdagochtend. Het slot aan de bestuurderkant werd geforceerd. Gestolen werd een radio-cdspeler en een radardetector. Aangifte is gedaan door een 33-jarige inwoner van Lemmer.

Joure: parkeren
Donderdag tussen 13.00 en 15.00 uur werd gecontroleerd in de blauwe zone. Er zijn 12 bekeuringen uitgeschreven: twee voor het overschrijden van de tijd en 10 voor het niet kunnen tonen van een parkeerschijf.

Baaium: eenzijdig ongeval
Donderdag om 16.50 uur reed een 19-jarige automobiliste uit Spannum over de Hasthemerwei, komend uit de richting van Baaium en gaand in de richting van Dronrijp. In een bocht raakte de vrouw de rechterberm, hierdoor stuurde zij naar links, waardoor de auto de weg overschoot en aan de andere kant van de weg in de sloot tot stilstand kwam. Het slachtoffer klaagde over pijn in de schouder, waarna zij per ambulance naar het ziekenhuis in Leeuwarden is overgebracht. Het voertuig was totaal vernield.

Akkrum: rijden onder invloed, rijbewijs ingevorderd

Donderdag omstreeks 18.35 zag de politie een 30-jarige automobilist uit Akkrum rijden, die met hoge snelheid door een woonwijk reed. Terwijl de politie de man even kwijt is, wijzen buurtbewoners de politie de juiste weg. Uiteindelijk kan de man staande worden gehouden in De Tuntsjes. De man weigerde eerst elke medewerking. Nadat hij een F op straat had geblazen moest hij mee naar het bureau. Hij weigerde dit, maar na enige (woorden)strijd ging hij mee naar het bureau. Hier blies hij 790 ug/l, goed voor een rijverbod van negen uur. Tevens werd het rijbewijs van de verdachte ingevorderd.

Sneek: aanrijding met letsel, drie personenwagens beschadigd

Donderdag om 16.40 uur reed een 80-jarige automobiliste uit Sneek achter uit een parkeervak bij de hoofdingang van het ziekenhuis Sint Anthonius aan de Bolswarderbaan. Omdat ze twee mensen zag lopen, wilde ze remmen, ze trapte echter op het gaspedaal. Hierbij werd een van de dames, een 90-jarige inwoonster van Blauwhuis, enkele meters meegesleurd, met als gevolg een gebroken enkel. De automobiliste kwam tot stilstand na botsing met een ander voertuig. Dit voertuig werd door de botsing weer tegen een ander voertuig gedrukt. De automobiliste is even naar het ziekenhuis geweest voor controle, maar ze bleek niets te mankeren. Alle drie voertuigen waren behoorlijk beschadigd twee zijn afgesleept.

Drachten: onder invloed
Donderdag omstreeks 20.45 uur werd op de Lauwers een bestuurder van een bromfiets gecontroleerd. De bestuurder, een 24-jarige inwoner van Kollumerzwaag, bleek gedronken te hebben. Aan het bureau blies de bestuurder 645 ug/l. Hij kreeg een rijverbod voor 7 uren. Tevens bleek dat de man nog in het bezit was van 20 gram hasj. Deze hasj is in beslag genomen. Tegen de man is proces-verbaal opgemaakt. Na verhoor is de verdachte heengezonden.

Donderdag omstreeks 22.20 uur werd op de Zuiderdwarsvaart een bestuurder van een snorfiets gecontroleerd. De bestuurder, een 20-jarige inwoner van Drachten, bleek gedronken te hebben. Aan het bureau blies de bestuurder 540 ug/l. Tegen de bestuurder werd proces-verbaal opgemaakt en hij kreeg een rijverbod voor 5 uren.

Drachten: openbare dronkenschap
Donderdag omstreeks 20.00 uur werd op het Museumplein een 23-jarige inwoner van Drachten aangehouden ter zake openbare dronkenschap en belediging. De verdachte lag dronken op een aldaar staand bankje en werd gesommeerd te vertrekken. Hij wilde hier niet aan voldoen en begon de agenten uit te schelden, waarop hij werd aangehouden. Bij zijn aanhouding pleegde de verdachte verzet. Hij werd daarop geboeid en vervolgens overgebracht naar het bureau. Tegen hem werd proces-verbaal opgemaakt. De man werd daarna weer in vrijheid gesteld.

Drachten: beroving
Donderdag omstreeks 21.00 uur vond een beroving plaats in een winkel aan de Zuidkade. Tegen sluitingstijd kwam een onbekende man de winkel binnen. Op dat moment was een medewerkster, een 56-jarige inwoonster van Drachten, alleen in de winkel. De man haalde een mes te voorschijn en onder bedreiging van dit mes moest de vrouw de kassa openen en het daarin aanwezig geld aan de verdachte geven. Op deze manier maakte de verdachte een paar honderd euro buit. Op dat moment kwam een klant de zaak binnen, waarop de verdachte wegliep in de richting van het centrum. Een zoektovcht in de omgeving leverde geen resultaat op. De verdachte was een man van ongeveer 25 jaar, lengte 1.70 meter, licht getinte huidskleur, kort haar, smal gezicht, droeg een zwart kort leren bomber-jack en donkere broek. De medewerkster heeft aangifte gedaan.

Leeuwarden: winkeldief aangehouden
Donderdag omstreeks 21.00 uur nam een 36-jarige inwoner van Leeuwarden een broek weg uit een winkel aan de Nieuwestad. Toen de man er vandoor ging werd hij achtervolgd door de verkoper. Onderweg kreeg de verkoper nog hulp van enkele omsatnders om de verdachte te pakken te krijgen. De verdachte viel tijdens de achtervolging en raakte lichtgewond aan zijn knieën. De man is door de politie overgebracht naar het bureau. De aangifte moet nog worden gedaan.

Dokkum: aanrijding met letsel
Donderdag om 21.40 uur reed een 22-jaige automobilist uit Niawier over de Lauwersseewei naar Niawier. Hier kreeg de man kramp. Hij richtte zichzelf op in de hoop dat de kramp ophield, hierbij raakte hij echter de rem, waardoor hij gedeeltelijk op de verkeerde rijbaan kwam. Door een stuurcorrectie kwam de wagen uiteindelijk terecht in de berm, waarna deze, over de kop, in de sloot belandde. De man zat klem met zijn voeten tussen de pedalen en met zijn hoofd onder water. De man wist zich los te maken en door de achterklep de wagen te verlaten. Een tegenligger heeft hulp geboden. Het slachtoffer liep een hoofdwond op en is met een nekstabilisatie per ambulance naar het ziekenhuiis in Leeuwarden.

Leeuwarden: inbraak woning
Tussen donderdag 12.00 uur en 22.00 uur werd ingebroken in een winkel aan de Prins Bernhardstraat. Onbekend is hoe men is binnengekomen. Diverse vertrekken waren overhoop gehaald. Gestolen werden o.a. een fotocamera, dvds en een aantal sieraden. De technische recherche zal een onderzoek instellen. Aangifte is gedaan door een 27-jarige inwoonster van Leeuwarden.

Heerenveen: rijden onder invloed
Vrijdag om 01.30 uur werd een 23-jarige bromfietser uit Scharsterbrug gecontroleerd op de Trambaan, omdat hij reed zonder helm. Hij bleek te hebben gedronken. Op het bureau blies hij 590 ug/l, goed voor een rijverbod van zes uur.

Drachten: rijden onder invloed
Vrijdag om 02.25 uur werd een 38-jarige automobiliste uit Heerenveen gecontroleerd op de Leidijk. De vrouw had wat rare stuurbewegingen gemaakt. Zij bleek te hebben gedronken. De vrouw gedroeg zich halsstarrig, zo wilde ze eerst niet mee naar het bureau en daar gearriveerd wilde ze niet in de ophoudkamer plaatsnemen. Op het bureau blies de vrouw 335 ug/l, goed voor een rijverbod van twee uur.

Bureau Communicatie, telefoon 058 - 880 8272