Stichting Wemos

Armoedebestrijding en gezondheid: het werk van de Wereldgezondheidsorganisatie

De WHO heeft op 10 en 11 april haar werkprogramma op het gebied van gezondheid en de armoedebestrijdingstrategieën (PRSP's, Poverty Reduction Strategy Papers) besproken met interne en externe betrokkenen. Wemos was hiervoor ook uitgenodigd.

De WHO onderzoekt in hoeverre gezondheid terugkomt in de nationale plannen voor armoedebestrijding (PRSP's). De conclusie is dat dit maar gedeeltelijk lukt: er komt nauwelijks extra financiering vrij en het gezondheidsbeleid wordt onvoldoende bijgesteld om te voldoen aan de behoeften van de armen.

De WHO wil via haar landenkantoren ministeries van gezondheid beter ondersteunen in het opstellen van de plannen. Wemos wil dat de WHO daarbij niet alleen naar het gezondheidsbeleid kijkt, maar ook naar de gevolgen van het (macro)economische beleid voor gezondheid. Bovendien kan de WHO ook een rol spelen in het beter afstemmen van de vele donorprogramma's op nationale prioriteiten en beleidskeuzen, om de coherentie en coördinatie te verbeteren. Nu buitelen de verschillende donorinitiatieven soms over elkaar heen.

Tenslotte kan ook de kennis en inbreng van gezondheidsorganisaties in de discussies worden versterkt. Wemos is lid geworden van de adviescommissie die de WHO heeft ingesteld voor haar werk op dit terrein.