Ministerie van Financiën

Persbericht

PERS-2003-102

Den Haag, 18 april 2003

Financiën houdt consultatieronde over vergunningverlening aan banken

In het kader van de herziening van het toezicht op de financiële sector is Financiën een consultatieronde gestart over de manier waarop de vergunningverlening aan banken het beste kan worden vormgegeven.

Bij het financieel toezicht wordt onderscheid gemaakt tussen prudentieel toezicht en gedragstoezicht. Prudentieel toezicht heeft betrekking op de soliditeit van een onderneming: kan een instelling aan z'n financiële verplichtingen voldoen? Gedragstoezicht heeft betrekking op de manier waarop een instelling op de financiële markt opereert, met name in het effectenverkeer en naar consumenten toe: is er sprake van juiste voorlichting?

Het prudentieel toezicht vindt plaats door de Nederlandsche Bank (DNB) en de Pensioen- & Verzekeringskamer (PVK). Het gedragstoezicht vindt plaats door de Autoriteit Financiële Markten (AFM).

Bij verschillende regels is het belangrijk dat de toezichthouder de (mogelijkheid van) naleving van deze regels controleert, voordat de instelling de markt betreedt. Daarom vindt, als een (nieuwe) financiële instelling de markt wil betreden, een markttoetredingstoets plaats.

Op grond van Europese regels mogen financiële instellingen soms meerdere soorten activiteiten verrichten op basis van de vergunning die ze hebben ontvangen van de prudentiële toezichthouder. Dit is het geval bij een bank: een bank mag met een prudentiële vergunning van DNB effectendiensten aanbieden, terwijl anderen een vergunning van de AFM nodig hebben. Dit roept de vraag of ook bij banken ook gedragsregels vooraf moeten worden getoetst en hoe dat moet worden aangepakt?

Over deze vragen is een consultatie gestart. U kunt het consultatiedocument vinden op het volgende Internet-adres:

http://www.minfin.nl/markttoetreding_banken