Ministerie van Financiën

Persbericht

PERS-2003-101

Den Haag, 18 april 2003

Extra middelen mededingingstoezicht financiële sector werpen hun eerste vruchten af

Naar aanleiding van het persbericht van de NMa van 17 april 2003 constateert minister Hoogervorst van Financiën dat de extra middelen die hij ter beschikking heeft gesteld voor mededingingstoezicht hun vruchten hebben afgeworpen.

Per 1 september 2002 heeft Hoogervorst extra middelen ter beschikking gesteld opdat de NMa de financiële markten op een meer structurele basis dan voorheen zou gaan volgen, met een bijzondere focus op de betaalmarkt. Deze extra inzet blijkt nu zijn eerste vruchten af te werpen met de uiting van de NMa, dat zij op basis van onderzoek het vermoeden heeft dat Interpay detailhandelaren te hoge tarieven in rekening brengt.

Financiën heeft daarnaast in 2002 ontwikkelingen in gang gezet om de institutionele vormgeving van de markt van betalingsverkeer zodanig aan te passen dat meer concurrentie mogelijk wordt. In december 2002 heeft Hoogervorst de Tweede Kamer, naar aanleiding van het rapport van de Werkgroep Tariefstructuren en Infrastructuur in het betalingsverkeer (WTI), op de hoogte gesteld van het feit dat niet-bancaire instellingen in de toekomst PIN- en chipcontracten kunnen afsluiten via de banken in plaats van rechtstreeks bij Interpay (zie http://www.minfin.nl/fm02-1530.doc). Dit prikkelt de banken tot het hanteren van marktconforme tarieven.

Daarnaast hebben de aandeelhouders van Interpay besloten de statuten aan te passen waardoor een externe commissaris tot de Raad van Commissarissen van Interpay kan toetreden, hetgeen binnenkort zal gebeuren. Naast het in januari gestarte Maatschappelijk overleg betalingsverkeer (MOB) is tevens een gebruikersadviesgroep opgericht, een technisch overleg waarin met name de toonbankinstellingen meer betrokken worden bij belangrijke ontwikkelingen vanuit Interpay.