Nederlandse Vereniging van Dierentuinen


Persbericht, vrijdag 18 april 2003

Dierentuinen mogen vaccineren tegen vogelpest

---

De Nederlandse Vereniging van Dierentuinen (NVD) heeft met vreugde kennis genomen van het besluit van het Ministerie van Landbouw dat de Nederlandse dierentuinen hun vogels mogen vaccineren tegen Aviaire Influenza (vogelpest). Dit besluit werd vanmiddag bekend gemaakt door het Ministerie.

---

De NVD heeft sinds de uitbraak van de vogelpest epidemie in Nederland er bij zowel de Nederlandse overheid als de EU in Brussel op aangedrongen om vogels in de dierentuinen te mogen vaccineren. De vandaag verleende toestemming betekent dat de belangrijke vogelcollecties van de leden van de NVD niet verloren zullen gaan.

In eerste instantie zal alleen in de NVD dierentuinen die in de besmette gebieden liggen worden gevaccineerd. Het gaat om vogels die gevoelig zijn voor vogelpest zoals fazanten en eenden. Daarnaast zullen ook vogels die een extra risico lopen om eventueel besmet te raken met het virus, zoals flamingo's, worden ingeënt. De afgelopen weken hebben de NVD dierentuinen al alle noodzakelijke voorbereidingen getroffen, zodat nu snel kan worden begonnen met het geven van de beschermende inentingen.