Ministerie van Landbouw, Natuurbeheer en Visserij

http://www.minlnv.nl

MINLNV: Wijziging vervoer een- en evenhoevigen en vleeskuikens

Wijziging vervoer een- en evenhoevigen en vleeskuikens

De onderhavige wijziging van de Regeling vervoersbeperkingsgebieden pluimvee 2003 (regeling) scherpt de eisen aan, voor het vervoer naar het slachthuis van één- en evenhoevigen, met uitzondering van varkens, die afkomstig zijn van overeenkomstig artikel 22 van de Gezondheids- en welzijnswet voor dieren geruimde bedrijven. Aan dit vervoer zijn de volgende voorwaarden gesteld. Ten eerste dienen de op het bedrijf aanwezige AI-gevoelige dieren te zijn gedood en afgevoerd. Ten tweede moet het bedrijf zijn gereinigd en ontsmet, waarna de directeur van de Voedsel en Waren Autoriteit, onderdeel Rijksdienst voor de Keuring van vee en vlees (RVV), over deze reiniging en ontsmetting zijn goedkeuring heeft uitgesproken. Vanuit veterinair oogpunt zal dit eerste het geval zijn, wanneer het bedrijf overeenkomstig de voor deze situatie vastgestelde specifieke reiniging- en ontsmettingsprocedure, minimaal tweemaal is gereinigd en ontsmet. Voor alle duidelijkheid zij er voorts op gewezen dat bij het feitelijk vervoer van de één- en evenhoevigen het in artikel 3d bedoelde reinigings- en ontsmettingsprotocol dient te worden toegepast. Tevens zij opgemerkt dat het regime van de compartimentering onverkort van toepassing is.

Voorts is voorzien in het nieuwe artikel 3g en het nieuwe achtste lid van artikel 4. Deze wijzigingen hangen samen met een wijziging aangebracht in de Tijdelijke regeling vervoers- en exportverbod pluimvee 2003 I in verband met het vervoer van vleeskuiken.

Vleeskuikens afkomstig uit compartiment F mogen nu rechtstreeks en onder voorwaarden via een in bijlage VII aangewezen route naar het slachthuis in Beringe, gelegen in compartiment G, rijden. Achtergrond van deze wijziging is het feit dat in compartiment F geen vleeskuikenslachterij aanwezig is. De vervoermiddelen waarmee de vleeskuikens over de aangewezen route worden vervoerd dienen te worden gereinigd en ontsmet, overeenkomstig een door de directeur van de Voedsel en Waren Autoriteit, onderdeel Rijksdienst voor de Keuring van Vee en Vlees, goedgekeurd protocol. Dit protocol is bekendgemaakt op www.minlnv.nl/rvv.

Voor het overige voorziet de wijziging in een redactionele wijziging.

Benadrukt zij dat de Tijdelijke regeling vervoers- en exportverbod pluimvee 2003, de Regeling compartimentering AI-gevoelige dieren 2003 en de Bezoekersregeling Aviaire Influenza 2003 onverminderd van toepassing zijn.

Directie Juridische Zaken
TRCJZ/2003/3681

DE MINISTER VAN LANDBOUW, NATUURBEHEER EN VISSERIJ,

Gelet op Richtlijn 92/40/EEG van de Raad van de Europese Gemeenschappen van 19 mei 1992 tot vaststelling van communautaire maatregelen voor de bestrijding van aviaire influenza (PbEG L 167 Gelet op artikel 10, eerste lid, van Richtlijn 90/425/EEG van de Raad van de Europese Gemeenschappen van 26 juni 1990 inzake veterinaire en zoötechnische controles in het intracommunautaire handelsverkeer in bepaalde levende dieren en produkten in het vooruitzicht van de totstandbrenging van de interne markt (PbEG L 224); Gelet op de artikelen 17, 29, 30, eerste en vierde lid, 31 en 107 van de Gezondheids- en welzijnswet voor dieren;
BESLUIT:
Artikel I
De Regeling vervoersbeperkingsgebieden pluimvee 2003 wordt als volgt gewijzigd:

A
Na artikel 3g wordt een artikel toegevoegd, luidende: Artikel 3h
Het verbod, bedoeld in artikel 3, eerste lid, aanhef en onder a, is niet van toepassing ten aanzien van vleeskuikens, afkomstig van buiten het gebied, die rechtstreeks worden vervoerd naar een in bijlage VII bij deze regeling bedoeld slachthuis en langs een route zoals beschreven in die bijlage.

B
Na artikel 4, zevende lid, wordt een lid toegevoegd, luidende: 8. Het verbod, bedoeld in het eerste lid, aanhef en onder a, is niet van toepassing ten aanzien van een vervoermiddel dat wordt gebruikt of kennelijk is bestemd voor het vervoer van vleeskuikens. Deze vervoermiddelen worden afgedekt, gereinigd en ontsmet overeenkomstig een door de directeur van de Voedsel en Waren Autoriteit, onderdeel Rijksdienst voor de keuring van Vee en Vlees goedgekeurd protocol, zoals bekendgemaakt op www.minlnv.nl/rvv.

C
Artikel 8a komt te luiden:

Artikel 8a
1. Artikel 8 is niet van toepassing op het rechtstreeks vervoer van één- en evenhoevigen, met uitzondering van varkens, naar het slachthuis, overeenkomstig artikel 3d mits deze één- en evenhoevigen afkomstig zijn van een bedrijf waarvan:
a. de AI-gevoelige dieren ingevolge artikel 22, eerste lid, van de Gezondheids- en welzijnswet voor dieren zijn gedood en vervolgens van het bedrijf zijn afgevoerd, en
b. de gebouwen na de afvoer, bedoeld onder a, ten genoegen van de directeur Voedsel en Waren Autoriteit, onderdeel Rijksdienst voor de keuring van Vee en Vlees, zijn gereinigd en ontsmet. 2. Artikel 8 is niet van toepassing op het rechtstreeks vervoer van melk overeenkomstig artikel 3f mits deze melk afkomstig is van een bedrijf waarvan:
a. de AI-gevoelige dieren ingevolge artikel 22, eerste lid, van de Gezondheids- en welzijnswet voor dieren zijn gedood en vervolgens van het bedrijf zijn afgevoerd, en
b. de gebouwen na de afvoer, bedoeld onder a, ten genoegen van de directeur Voedsel en Waren Autoriteit, onderdeel Rijksdienst voor de keuring van Vee en Vlees, zijn ontsmet.
3. Artikel 8 is niet van toepassing op het rechtstreeks vervoer van diervoeder overeenkomstig artikel 3e mits dit vervoer plaatsvindt naar een bedrijf waarvan:
a. de AI-gevoelige dieren ingevolge artikel 22, eerste lid, van de Gezondheids- en welzijnswet voor dieren zijn gedood en vervolgens van het bedrijf zijn afgevoerd, en
b. de gebouwen na de afvoer, bedoeld onder a, ten genoegen van de directeur Voedsel en Waren Autoriteit, onderdeel Rijksdienst voor de keuring van Vee en Vlees, zijn ontsmet.

Artikel II
Deze regeling wordt aan de media bekend gemaakt en treedt op 18 april 2003 om 19.30 uur in werking.

Deze regeling zal met de toelichting in de Staatscourant geplaatst.

DE MINISTER VAN LANDBOUW, NATUURBEHEER
EN VISSERIJ,

Bijlage VII

Slachthuis en route als bedoeld in artikel 3h van de regeling

Slachthuis
VAN DER LINDEN POULTRY PRODUCTS B.V.,
Meyselseweg 13, 5986 NH Beringe en EG nr. 5029. De corridor is de volgende vanuit het gebied F naar G:

A67 richting Venlo
Afslag Helden, aan het einde van de afrit rechts na 100 meter stoplicht rechtsaf, richting Beringe, Panningen aanhouden
bij rotonde (na ongeveer 2 km) eerste weg rechts (Beringe Meijel) bij volgende rotonde (ongeveer 2 km) eerste afslag rechts Na 200 meter aan de linkerzijde ligt slachterij Van der Linden Poultry Products

DE MINISTER VAN LANDBOUW, NATUURBEHEER
EN VISSERIJ,

18 apr 03 19:25