Ministerie van Landbouw, Natuurbeheer en Visserij

http://www.minlnv.nl

MINLNV: Wijziging vervoersverbod pluimvee en broedeieren

Wijziging vervoersverbod pluimvee en broedeieren

Met de onderhavige regeling wordt de Tijdelijke regeling vervoers- en exportverbod pluimvee 2003 I gewijzigd. Het betreft het vervoer van AI-gevoelige dieren uit compartiment F naar de slacht, en broedeieren uit compartiment E bestemd voor industriële verwerking .

Ingevolge het aangepaste artikel 4 mogen AI-gevoelige dieren afkomstig uit compartiment F rechtstreeks en onder voorwaarden naar een slachthuis in compartiment F worden vervoerd. Dit komt overeen met de reeds bestaande systematiek voor compartiment E. Daarnaast is het specifiek voor vleeskuikens toegestaan, onder voorwaarden, via een in bijlage VII aangewezen route naar het slachthuis in Beringe, gelegen in compartiment G, te rijden. Achtergrond van deze wijziging is het feit dat in compartiment F geen vleeskuikenslachterij aanwezig is.

Broedeieren bestemd voor industriële verwerking mogen van een bedrijf waar bedrijfsmatig AI-gevoelige dieren worden gehouden gelegen in compartiment E rechtstreeks en onder voorwaarden worden vervoerd naar een geregistreerd pakstation gelegen in compartiment E. Deze uitzondering is nodig, omdat in compartiment E geen geregistreerde eiproductenfabrikant aanwezig is. De broedeieren dienen vanaf het verlaten van het AI-gevoelige bedrijf bestemd te zijn voor industriële verwerking.

In verband met de in de afgelopen dagen opgedane praktijkervaring is tenslotte het in artikel 3d opgenomen evenementenverbod voor één- en evenhoevigen verduidelijkt.

Benadrukt zij dat de Tijdelijke regeling vervoers- en exportverbod pluimvee 2003, de Regeling compartimentering AI-gevoelige dieren 2003 en de Bezoekersregeling Aviaire Influenza 2003 onverminderd van toepassing zijn.

Directie Juridische Zaken
TRCJZ/2003/3680

DE MINISTER VAN LANDBOUW, NATUURBEHEER EN VISSERIJ;

Gelet op beschikking 2003/258/EG van de Commissie van de Europese Gemeenschappen van 10 april 2003 tot vaststelling van beschermende maatregelen in verband met aviaire influenza in Nederland (PbEG L 95);
Gelet op Richtlijn 92/40/EEG van de Raad van de Europese Gemeenschappen van 19 mei 1992 tot vaststelling van communautaire maatregelen voor de bestrijding van aviaire influenza (PbEG L 167);

Gelet op artikel 10, eerste lid, van Richtlijn nr. 90/425/EEG van de Raad van de Europese Gemeenschappen van 28 juni 1990 inzake veterinaire en zoötechnische controles in het intracommunautair handelsverkeer in bepaalde levende dieren en producten in het vooruitzicht van de totstandbrenging van de interne markt (PbEG L 224);

Gelet op de artikelen 17, 30, eerste en derde lid, en 31 van de Gezondheids- en welzijnswet voor dieren;

BESLUIT:

Artikel I
De Tijdelijke regeling vervoers- en exportverbod pluimvee 2003 I wordt als volgt gewijzigd:

A
Artikel 3d komt als volgt te luiden:
Artikel 3d
1. In de compartimenten A, B, E, F en G worden de markten, verkopingen en veilingen waarop éénhoevigen en evenhoevigen worden verhandeld, alsmede tentoonstellingen, keuringen en andere evenementen, geschorst.
2. Deelname aan markten, verkopingen, veilingen, tentoonstellingen, keuringen of andere evenementen, bedoeld in het eerste lid, is verboden.
3. In de compartimenten C en D is het verboden met éénhoevigen en evenhoevigen deel te nemen aan markten, verkopingen en veilingen, tentoonstellingen, keuringen en andere evenementen tenzij de éénhoevigen en evenhoevigen uitsluitend afkomstig zijn van compartiment C en D.

B
Artikel 4 wordt als volgt gewijzigd:
1. Onder vernummering van het tweede lid tot het derde lid wordt een lid ingevoegd, luidende:
2. Het verbod, bedoeld in artikel 3, eerste lid, is niet van toepassing op het vervoer met een vervoermiddel van AI-gevoelige dieren in compartiment F, indien de AI-gevoelige dieren rechtstreeks worden vervoerd naar een slachthuis in compartiment F, en op het vervoer van vleeskuikens uit compartiment F, naar een in bijlage VII bij deze regeling bedoeld slachthuis in compartiment G langs een route zoals beschreven in die bijlage.
2. In het derde lid wordt de zinsnede .bedoeld in het eerste lid. vervangen door: bedoeld in het eerste en tweede lid.

C
Artikel 5a wordt als volgt gewijzigd:
1. Voor de tekst die begint met de woorden: .het verbod.,en eindigt met .het compartiment F of G., wordt de aanduiding .1.. geplaatst. 2. Onder vervanging van de punt aan het slot van het eerste lid, onderdeel c, door een puntkomma wordt een onderdeel toegevoegd, luidende:
d. de eieren, afkomstig van een bedrijf waar bedrijfsmatig AI-gevoelige dieren worden gehouden gelegen in compartiment E, rechtstreeks worden vervoerd met een vervoermiddel naar een pakstation, geregistreerd op grond van de Verordening registratie verzamelaars, grossiers en houders van een pakstation en heffingen consumptie-eieren 2002, gelegen in compartiment E.

Artikel II
Deze regeling wordt bekendgemaakt aan de media en treedt op vrijdag 18 april om 19.30 uur in werking.

Deze regeling zal met de toelichting in de Staatscourant geplaatst.

DE MINISTER VAN LANDBOUW, NATUURBEHEER
EN VISSERIJ,

Bijlage VII

Slachthuis en route als bedoeld in artikel 4, tweede lid, van de regeling

Slachthuis:
VAN DER LINDEN POULTRY PRODUCTS B.V.,
Meyselseweg 13, 5986 NH Beringe en EG nr. 5029. De corridor is de volgende vanuit het gebied F naar G:

A67 richting Venlo
Afslag Helden, aan het einde van de afrit rechts na 100 meter stoplicht rechtsaf, richting Beringe, Panningen aanhouden
bij rotonde (na ongeveer 2 km) eerste weg rechts (Beringe Meijel) bij volgende rotonde (ongeveer 2 km) eerste afslag rechts Na 200 meter aan de linkerzijde ligt slachterij Van der Linden Poultry Products

DE MINISTER VAN LANDBOUW, NATUURBEHEER
EN VISSERIJ,

18 apr 03 19:29