Politie Rotterdam-Rijnmond

Middaguitgave vrijdag 18 april 2003

* RESULTATEN GEWELDSTEAM FEIJENOORD-RIDDERSTER

In het eerste kwartaal van dit jaar hielden rechercheurs van het Geweldsteam Feijenoord-Ridderster in totaal 53 voornamelijk jeugdige verdachten aan en losten onder meer 30 straatroven en twee pogingen daartoe, 32 inbraken in auto's, 11 openlijke geweldplegingen, 2 bedreigingen en 2 gevallen van valse aangifte op. Van de 53 verdachten werden er 40 voorgeleid aan de Officier van Justitie. De gemiddelde leeftijd van de jeugdigen was rond zestien jaar. Onder de ter zake van straatroof aangehouden verdachten bevond zich een groepje van vijf minderjarigen, die het NS-station Rotterdam-Zuid hadden uitverkoren als 'werkgebied'. Met hun aanhouding werden vijf straatroven, die daar plaatsvonden, opgelost en werden er daarna geen straatroven in en bij het station meer gepleegd. Meest voorkomende buit bij de dertig in het eerste kwartaal opgeloste straatroven was de handtelefoon, gevolgd door geld. In het tweede kwartaal van dit jaar zijn de rechercheurs van het Geweldsteam Feijenoord-Ridderster gestart om, naast hun dagelijkse repressieve werkzaamheden, meer aandacht te schenken aan de handel in van straatroof afkomstige mobieltjes.
* VERKEERSCONTROLE
Politiepersoneel van de Verkeerspolitie hield vrijdagmorgen op de Westzeedijk een snelheidscontrole. Tussen half acht en negen uur gingen 117 van de in totaal 1255 passerende automobilisten op de bon. Hoogst gemeten snelheid bedroeg 95 km/uur in plaats van '50'.


* AUTODIEVEN AANGEHOUDEN
VLAARDINGEN - Politiepersoneel van het district Waterweg hield vrijdagmorgen omstreeks half vijf op de Jean Monnetring en Aristide Briandring drie jongens uit Rotterdam, 14, 16 en 17 jaar, aan. De knapen hadden donderdagmiddag in de Koweitstraat in Rotterdam-Hoogvliet de auto van een 68-jarige vrouw uit Rotterdam weggenomen. Politiemensen zagen de auto, met daarin het drietal, op de A20 zuidbaan rijden en gaven een stopteken. De auto verhoogde echter zijn snelheid, waarna deze de afslag Vlaardingen Holy nam. Op de Aristide Briandring kwam de auto tot stilstand tegen twee geparkeerd staande auto's. Hierop sprongen de verdachten uit de auto en namen de benen. De 16-jarige knaap werd aangehouden terwijl de andere twee jongens, die zich hadden verscholen onder een auto, even later in de kraag werden gevat. De drie autodieven werden overgebracht naar het politiebureau en ingesloten.


* ARBEIDSONGEVAL
Vrijdagmorgen omstreeks half tien raakten bij loswerkzaamheden in de Kesterenstraat een 51-jarige man uit Nieuwe-Tonge en een 37-jarige man uit Rotterdam gewond. Tijdens het lossen uit een binnenvaartschip schoof een metalen kabel uit de haak van een kraan los. Hierbij werden beide slachtoffers door de kabel geraakt. Beide mannen werden door GGD-personeel naar het Erasmus Medisch Centrum vervoerd. Bij de 37-jarige Rotterdammer werd een gebroken schouder, ribben en sleutelbeen geconstateerd. Het 51-jarige slachtoffer werd voor nader onderzoek naar het ziekenhuis vervoerd. De Arbeidsinspectie stelt een onderzoek in.


* PARKIETEN GESTOLEN UIT KINDERBOERDERIJ
Vrijdagmorgen deed een 41-jarige beheerder van een kinderboerderij aan het Langepad aangifte van diefstal van zeven parkieten. Onbekenden hadden de vogels tussen donderdagmiddag twee uur en half vier, na het forceren van een slot, uit hun volière gehaald.

Ochtenduitgave vrijdag 18 april 2003

* CARAVANCONTROLE
RIDDERKERK - Personeel van de Verkeerspolitie hield donderdagmorgen en -middag, samen met collega's van het Korps Landelijke Politiediensten, een caravancontrole op de westbaan van de Rijksweg A16, ter hoogte van Ridderkerk. Motorrijders selecteerden voor de controle, naast auto's met caravans, ook auto's met aanhangwagen en kleine bestelwagens. In totaal werden ruim zestig voertuigen gecontroleerd, waarbij 22 bekeuringen werden uitgeschreven voor onder meer overbelading, defecte verlichting, geen spiegels, vervallen apk en geen rijbewijs E.


* AUTOMOBILIST NA AANRIJDING TEGEN BOOM UIT AUTO GESLINGERD

RIDDERKERK - Donderdagmiddag even na vier uur raakte op de noordbaan van de Rijksweg A15, ter hoogte van Ridderkerk, een 24-jarige man uit Heinenoord in zijn auto door nog onbekende oorzaak in een slip. Via twee andere rijstroken reed de auto de berm in en belandde tegen een boom. De 24-jarige bestuurder werd daarbij uit zijn auto geslingerd. Met ernstig inwendig letsel werd het slachtoffer, dat ter plaatse door personeel van de GGD en Medische Urgentiehelikopter werd gestabiliseerd, met een spoedtransport naar het Erasmus Medisch Centrum in Rotterdam vervoerd.


* ETENSBEZORGER OVERVALLEN
Donderdagavond om kwart voor zeven werd op het Zwaanshals een negentienjarige etensbezorger overvallen en beroofd van zijn portemonnee en handtelefoon. Het slachtoffer had juist een chinese maaltijd bezorgd en liep terug naar zijn bestelauto toen hij van achteren plotseling door een onbekende man werd beetgepakt. Daarbij kreeg hij vermoedelijk een mes tegen zijn keel gedrukt en werden hem zijn portemonnee, met daarin een onbekend geldbedrag, en handtelefoon afhandig gemaakt. De overvaller maakte zich met zijn buit rennend uit de voeten in de richting van de Zwaanshalskade.


* AANRIJDING IN SCÈNE GEZET
SPIJKENISSE - Politiepersoneel van het district De Eilanden ging donderdagmorgen, naar aanleiding van een aanrijding, naar de Ruwaard van Puttenweg. Een 18-jarige man uit Spijkenisse meldde dat hij daar met zijn auto tegen een verkeersbord was gereden. Brandweerpersoneel knipte het dak van de wagen en haalde de man uit de auto. Het slachtoffer, dat klaagde over nek- en rugletsel, werd door GGD-personeel vervoerd naar het Ruwaard van Puttenziekenhuis. Uit een door de politiemensen ingesteld onderzoek bleek dat de jeugdige automobilist de aanrijding in scène had gezet. Tijdens het verhoor verklaarde hij dat hij de dag ervoor met zijn auto tegen een muur was aangereden. Donderdagmorgen stapte hij weer in zijn auto, waar hij zoveel last van zijn nek en rug kreeg dat hij de aanrijding tegen het verkeersbord verzon om zo snel mogelijk medische hulp te krijgen. donderdagavond radarsnelheidscontroles op de Langenhorst, Slinge en Posthumalaan. Tussen zes en zeven uur stond de snelheidsradar op de Langenhorst, waar 16 van de 525 passerende automobilisten de 50 km-limiet overschreden. Hoogst gemeten snelheid bedroeg 92 km/uur. Op de Slinge werd tussen kwart over zeven en kwart over acht gecontroleerd. Hier hielden 29 van de 870 voorbij de radarwagen rijdende automobilisten het gaspedaal te diep ingedrukt. Hoogste score: 94 km/uur in plaats van '50'. Tussen kwart voor negen en kwart voor tien flitste de snelheidsradar op de Posthumalaan 33 van de 763 passerende automobilisten wegens overschrijding van de maximumsnelheid van 50 km/uur. Hoogste gemeten snelheid bedroeg hier 91 km/uur.


* VERKEERSACTIE
Politiepersoneel van het district De Noordhoek hield donderdagmorgen tussen half tien en half twaalf een verkeersactie in de Bergse Dorpsstraat. Daarbij werden 51 bekeuringen uitgeschreven aan weggebruikers, die de gesloten verklaring negeerden, de doorgetrokken streep op de rijbaan verschreden en voetgangers op de oversteekplaats geen voorrang verleenden.
* JEUGDIGE SCOOTERDIEF AANGEHOUDEN
Politiepersoneel van het district Rotterdam-Centrum hield donderdagavond omstreeks zeven uur in de Marnixstraat een 12-jarige knaap uit Rotterdam aan. Politiemensen zagen hem, zonder helm, op een scooter rijden en hielden hem vervolgens staande. Uit onderzoek bleek dat de scooter op 27 maart jl. was ontvreemd van een 19-jarige bewoner van de Vliesridderstraat. De jongen werd overgebracht naar het politiebureau en werd daar voor nader onderzoek en verhoor in verzekering gesteld. Politiepersoneel van het district Oost stelde, naar aanleiding van klachten van omwonenden, donderdagmorgen een onderzoek in een bedrijfspand in de Jeruzalemstraat in. In het pand werd een in werking zijnde hennepkwekerij aangetroffen. Zo'n 750 hennepplanten, alsmede de voor de groei benodigde apparatuur, werden in beslag genomen en vernietigd. Personeel van Eneco constateerde dat de stroom voor de hennepkwekerij illegaal werd afgetapt en sloot de elektriciteitsvoorziening af. Naar de
* BEWONERS UIT WONINGEN GEHAALD NA BRAND IN HENNEPKWEKERIJ

Donderdagavond rond kwart voor elf ontstond een felle brand in een garagebox in de Schoonderloostraat. De brandweer maakte direct middelbrand, gezien het feit dat er boven de garagebox negen bewoonde woningen waren, alle met houten vloeren en dito trappenhuizen. De aanwezige bewoners werden uit hun huizen gehaald en vonden voor enige tijd onderdak in een buurthuis. Rond kwart over elf had de brandweer het vuur onder controle in de garagebox, waar zich in drie ruimten in totaal zo'n tweeduizend hennepplanten en de voor de groei benodigde apparatuur bevonden. Tegen half twee vrijdagmorgen konden de geëvacueerde bewoners weer terug in hun woningen. Personeel van Eneco sloot na de brand de elektriciteitsvoorziening af omdat de voor de hennepkwekerijen benodigde stroom illegaal werd afgetapt. Naar de eigenaar van de kwekerijen wordt door de politie van het district Rotterdam-West een onderzoek ingesteld.


* STEEKPARTIJ
Donderdagmiddag omstreeks twee uur vond in een studentenhuis in de Zocherstraat, naar aanleiding van een onenigheid, een steekpartij plaats, waarbij een 19-jarige man uit Rotterdam gewond raakte. De Rotterdammer, een vorige bewoner van het huis, belde aan bij de huidige bewoner, een 18-jarige man eveneens uit Rotterdam. In het huis kregen beiden ruzie met elkaar, waarbij de 18-jarige man het slachtoffer in zijn buik stak. Deze werd door GGD-personeel vervoerd naar het Erasmus Medisch Centrum. De 18-jarige Rotterdammer werd ter plaatse door politiepersoneel van het district Oost aangehouden en later in verzekering gesteld. Hij wordt morgen voorgeleid aan de Officier van Justitie.

Middaguitgave donderdag 17 april 2003

* SNELHEIDSCONTROLE
Politiepersoneel van de Verkeerspolitie hield donderdagmorgen op de 's-Gravendijkwal een snelheidscontrole. Tussen half acht en kwart voor elf gingen 182 van de in totaal 1820 passerende automobilisten op de bon. Hoogst gemeten snelheid bedroeg 78 km/uur in plaats van '50'.


* OVERVAL OP SPEELHAL
Donderdagmorgen omstreeks half twaalf vond op een speelhal aan de Katshoek een overval plaats. Twee mannen kwamen de gokhal binnen. Onder bedreiging van vuurwapens werd een geldkluis leeggehaald. Met een onbekend geldbedrag verdween het tweetal in onbekende richting. De recherche van het district De Noordhoek stelt een
* MAN BEROOFD VAN GIROPAS
Woensdagavond omstreeks elf uur werd op de Groene Hilledijk een 26-jarige man uit Rotterdam beroofd van zijn pinpas. Het slachtoffer stond bij een pinautomaat toen een onbekende man, onder bedreiging van een vuurwapen, hem sommeerde zijn pinpas af te geven. Met de buit, nam de overvaller de benen in onbekende richting.

* CONTROLE WET ARBEID VREEMDELINGEN
Politiepersoneel van het district Rotterdam-West hield donderdagmorgen, samen met collega's van de Vreemdelingendienst, een controle in het kader van de Wet Arbeid Vreemdelingen. Op de Schiedamseweg en in de Grote Visserijstraat werden tien winkels bezocht en werden de aanwezige personeelsleden gecontroleerd. In drie winkels op de Schiedamseweg werden drie vreemdelingen aangetroffen en aangehouden. Het drietal, afkomstig uit Marokko, Turkije en Tsjechslowakije, werd overgedragen aan de Vreemdelingendienst.