Persberichten - 22/04/2003

Agfa: Zeven Noorse ziekenhuizen linken RIS/PACS

Agfa leidt gezamenlijk IMPAXTM-project in het gezondheidsdistrict Helse Bergen

Mortsel / België, 18 april 2003

Agfa heeft de leiding over de installatie van een Quadrat RIS (Radiology Information System) en IMPAX PACS (Picture Archiving and Communications System) in het Haukeland-universiteitsziekenhuis in Bergen, Noorwegen, samen met ziekenhuizen in Stord en Voss, het Haralds Plass diocesaan ziekenhuis, het Kyst-ziekenhuis in Hagevik, de Bergense spoedgevallendienst en het Betanien-ziekenhuis.

Tegen het eind van de zomer van 2003 zal het project afgerond zijn, en zullen alle ziekenhuizen gebruik maken van éénzelfde volledig geïntegreerd RIS. Daarnaast zal Agfa ook instaan voor de overgang naar digitale beeldvorming in het Odda-ziekenhuis, via een afzonderlijk RIS/PACS.

De digitalisering begon twee jaar geleden met een pilootproject in de afdeling Orthopedie van het Haukeland-ziekenhuis waar jaarlijks ruim 140.000 radiologische onderzoeken uitgevoerd worden. De afdeling is hiervoor uitgerust met Agfas ADCTM CR-oplossing (Computed Radiography). De voorbije jaren vond een intensieve samenwerking plaats tussen alle ziekenhuizen in het gezondheidsdistrict Helse Bergen, en de overstap naar een volledig geïntegreerd RIS/PACS is een logische evolutie in het kader van de missie van het district: het aanbieden van optimale gezondheidszorg. Artsen in de diverse ziekenhuizen hebben nu via Agfas RIS/IMPAX-oplossing gelijktijdig toegang tot alle onderzoeksresultaten.

We beschikken sneller over de onderzoeksresultaten en kunnen ze makkelijker delen, getuigt Aslak Aslaksen, hoofd Radiologie in het Haukeland-universiteits-ziekenhuis. Dat heeft een beter overzicht van de resultaten als gevolg en bevordert onze gezondheidsdienstverlening aan de patiënt. Ook de werkomstandigheden zijn verbeterd, aangezien het fysiek bewerken en doorgeven van beeldgegevens aanzienlijk kon worden gereduceerd. De artsen zijn in elk geval in de wolken met het systeem.

We kozen voor Agfa na een collectieve evaluatie, vervolgt Per Kristian Erdal, intern projectmanager bij het Haukeland-ziekenhuis. Volgens ons biedt Agfa de beste RIS en PACS die op de markt te vinden zijn. Meer nog, hun technologie is toekomstgericht. We wisselen nogal wat gegevens uit met andere PACS-systemen in andere delen van Noorwegen, en tot hiertoe zijn we hierover uitermate tevreden.

Over Agfa
De Agfa-Gevaert Groep is een van 's werelds toonaangevende bedrijven in beeldvorming. Agfa ontwikkelt, produceert en verkoopt analoge en digitale systemen, in hoofdzaak bestemd voor de grafische industrie, de gezondheidszorg, non-destructive testing, micrografie en cinefilm, en consumer imaging.

Agfa heeft zijn hoofdkwartier in Mortsel / België. De onderneming is actief in 40 landen en heeft 120 agenten doorheen de wereld. Samen hebben zij in 2002 een omzet van 4,683 miljard euro tot stand gebracht.

Meer informatie over Agfa en zijn producten vindt u op: www.agfa.com.

Bron: Agfa
Provider: Euronext Brussels