Koninklijke Nederlandse Schaakbond

Skake mei Sipke

Als voorproefje van het Essent Nederlands Kampioenschap schaken dat van 25 juni tot en met 5 juli 2003 in schouwburg De Harmonie in Leeuwarden wordt gehouden, biedt Omrop Fryslân het Friese publiek de kans om een heuse partij tegen NK-deelnemer Sipke Ernst te schaken. Het project 'Skake mei Sipke' begint op 18 april, is te beluisteren via het radioprogramma Omnium en is te volgen op de website van de omroep en via pagina 370 van Omrop Fryslân teletext.

Sipke Ernst, internationaal schaakmeester uit Damwoude, zal op vrijdag 18 april tegen 12.00 uur live de eerste zet in het programma Omnium aankondigen. Na het paasweekeinde, dinsdag 22 april om 10.00 uur wordt de zet die het vaakst door bezoekers van de website is aangegeven als tegenzet gedaan. Daarna doet Sipke de volgende zet en kunnen er tot de volgende dag om 10.00 uur weer zetten voorgesteld worden. Zo gaat het door tot de partij afgelopen is.

Op de website van Omrop Fryslân wordt automatisch een top-3 samengesteld van de meest voorgestelde zetten. Er worden in principe alleen zetten gedaan op werkdagen. In het weekeinde mogen natuurlijk via de website wel suggesties worden doorgegeven. Op elke werkdag zal in Omnium rond 11.50 uur een van de tegenstanders van Sipke kort aan het woord gelaten worden over het verloop van de partij. Sipke zelf zal ook regelmatig commentaar geven.

Dit is een unieke kans om u te meten met de nummer vier van het Nederlands kampioenschap van 2002 en de sterkste Friese schaker van dit moment. Na deze partij 'Sipke - De rest fan Fryslân' zal een aantal prijzen worden verloot onder de deelnemers die tijdens de partij een opvallend goede zet hebben voorgesteld.
---

Tim Krabbé 60!

Afgelopen zondag, 13 april, vierde Tim Krabbé, schrijver, schaker en wielrenner, zijn 60e verjaardag. Liefhebbers over de hele wereld genieten tot op de dag van vandaag van zijn stukjes over schaakkuriosa, waarmee Krabbé in de jaren zeventig begon in het roemruchte Schaakbulletin.
Momenteel verzorgt Krabbé de wekelijkse schaakrubriek in het Algemeen Dagblad en houdt hij een van de aantrekkelijkste schaaksites van de wereld bij.

Tim Krabbé

Op deze site is de voorlopige einduitslag gepubliceerd van de twee unieke compositietoernooien die Krabbé ter gelegenheid van zijn 60e verjaardag heeft uitgeschreven. Eén voor schaakproblemen (meerzetten) en één voor eindspelstudies. Winnaars werden respectievelijk de Pool Andrzej Jasik en de Nieuw-Zeelander Emil Melnichenko, een kleurrijk figuur geboren in Salzburg in 1950 en al meer dan 25 jaar actief in de eindspelstudiewereld.
Het voorlopige juryrapport van de eindspelstudiesectie is te downloaden (in Engels en in Nederlands) als PDF-bestand onder http://www.timkrabbe.nl/tk60/tk60jt_nl.pdf of
http://www.timkrabbe.nl/tk60/tk60jt_en.pdf

Daarnaast is er voor beide secties ook nog een Palview-pagina gemaakt, waar de studies/problemen online nagespeeld kunnen worden.

De complete verzameling links luidt als volgt:
http://www.xs4all.nl/~timkr/tk60/tk60pr.html
http://www.xs4all.nl/~timkr/tk60/tk60pr_e.html
http://www.xs4all.nl/~timkr/tk60/tk60pr.pgn
http://www.xs4all.nl/~timkr/tk60/problems.htm
http://www.xs4all.nl/~timkr/tk60/tk60st.html
http://www.xs4all.nl/~timkr/tk60/tk60st_e.html
http://www.xs4all.nl/~timkr/tk60/tk60st.pgn
http://www.xs4all.nl/~timkr/tk60/studies.htm


---

3e klasse E: Promotie CSV1 in zicht

Het eerste team van de Capelse Schaakvereniging won zaterdag thuis met overmacht van Katwijk. Uitslag: 6-2. Met nog een wedstrijd te gaan is promotie voor de koploper van de derde klasse E van de KNSB binnen handbereik. Voor het kraaien van de victorie is het echter nog net te vroeg. Alleen naaste concurrent Voorschoten kan nog roet in het eten gooien. Ook al wonnen de Voorschotenaren zaterdag thuis met 5-3 van het Amsterdamse VAS2, met een achterstand van een wedstrijdpunt en twee bordpunten mag men echter slechts hopen op een klein wondertje. Als CSV1 de allesbepalende laatste uitwedstrijd op 10 mei wint van VAS2, achtste op de ranglijst, is promotie van de Capellenaren naar de tweede landelijke schaakklasse immers een feit.

In de wedstrijd tegen Katwijk voegde eerstebordspeler Pieter van Ginkel weer eens een vol punt toe aan zijn imposante score (7 uit 8). Tegen het sterke jeugdtalent Jeffrey van Vliet (6 uit 8) won de teamcaptain een stuk en daarmee de partij.
Aan het tweede bord speelde Henk Schouten tegen ex-CSV'er Luc Compagnie. Ook al zag het er lang goed uit voor de huidige Capelse schaker, uiteindelijk werd er berust in een puntendeling. Luc Zimmermann (bord drie) leek gewonnen te staan, maar zijn tegenstander vond een weg vol offers naar eeuwig schaak: remise. Het vierde bord leverde CSV1 wederom een vol punt op. Marc Trimp won overtuigend een pion in de koningsaanval en daarna de partij. Aan het vijfde bord creëerde Richard Ammerlaan de winst door een vrijpion die slechts kon worden afgestopt door een stuk te geven. Aan bord zes werd lang gezwoegd door Joost van Rosmalen. Ook al gaf zijn tegenstander een pion weg, meer dan een puntendeling zat er aan het einde van de rit niet in. Richard van Herk (bord zeven) won een pion waarvoor zijn tegenstander echter voldoende compensatie had. Er werd remise overeengekomen. Het laatste punt ging naar achtstebordspeler Paul van der Lee. In een koningsaanval werd zeer overtuigend een stuk gewonnen, waarna de stukken snel konden worden opgeborgen.


---