Ingezonden persbericht

Dakkapellen

Gewijzigde Woningwet 2003

Sinds 1 januari 2003 is de Woningwet gewijzigd. Daarmee is de meldingsplicht vervallen en neemt de mogelijkheid om bouwvergunningvrij te bouwen toe. De lichte bouwvergunning heeft zijn intrede gedaan, afhandelingstermijnen van bouwvergunningsaanvragen zijn korter en de indieningsvereisten bij een aanvraag zijn voortaan bij alle gemeenten hetzelfde. In Wijzer zullen de komende weken diverse onderwerpen uitgelicht worden. Deze week gaan we het hebben over dakkapellen.

Dakkapel
Een dakkapel geeft uw zolder ruimte en licht en schept daarmee mogelijkheden voor een extra kamer. Als u een dakkapel aan de achterkant van uw woning wilt plaatsen, mag dat doorgaans vergunningvrij. Er gelden echter wel bepaalde regels. In dit artikel leest u wanneer u wel en wanneer u geen bouwvergunning nodig hebt voor het plaatsen van een dakkapel.

De voor- en achterkant-benadering
Het is erg belangrijk waar u de dakkapel wilt plaatsen. Meestal mag een dakkapel aan de voorkant of zijkant van de woning niet bouwvergunningvrij worden gebouwd, omdat deze een grote invloed heeft op de directe omgeving. Als de dakkapel geplaatst wordt op een dakvlak dat grenst aan de weg of openbaar groen heeft u ook een bouwvergunning nodig. Aan de achterzijde mag in de meeste gevallen vergunningvrij worden gebouwd.

Bouwvergunningvrij
Voor het vergunningvrij plaatsen van een dakkapel is een aantal voorwaarden opgesteld. Alleen als aan alle voorwaarden wordt voldaan mag u zonder bouwvergunning een dakkapel bouwen. Deze voorwaarden gelden ook als u bouwvergunningvrij iets wilt veranderen aan een bestaande dakkapel. Een dakkapel moet onder meer voldoen aan de volgende voorwaarden: De dakkapel moet voorzien zijn van een plat dak; De zijwanden moeten ondoorzichtig zijn;
De hoogte van de dakkapel mag niet meer zijn dan 1,5 meter; De bovenzijde moet meer dan 0,5 meter onder de daknok blijven; De dakkapel wordt op het achterdakvlak of op een zijdakvlak gebouwd. Dit zijdakvlak mag echter niet naar de weg of openbaar groen gekeerd zijn.

Bouwbesluit
Houdt u er rekening mee dat altijd moet worden gebouwd in overeenstemming met het Bouwbesluit. Dit is een landelijke regeling waarin de technische eisen staan waar bouwwerken minimaal aan moeten voldoen. Deze regels gelden dus ook voor bouwwerken die op grond van de gewijzigde Woningwet vergunningvrij zijn.

Controle
Tijdens de bouw, maar ook na afloop van de bouw kan een inspecteur van het team Bouw van de afdeling Toezicht & Handhaving komen controleren of gebouwd wordt volgens de Woningwet en het Bouwbesluit. Als geconstateerd wordt dat er strijdig wordt gebouwd, dan kan de bouw worden stilgelegd of kan aanpassing van het bouwwerk worden geëist.

Meer informatie
Wilt u meer weten over de vernieuwde Woningwet of twijfelt u of uw bouwplannen bouwvergunningvrij zijn? Dan kunt u contact opnemen met de afdeling Vergunningen, telefoon: (038) 498.2728.
Uitgebreide brochures over dit onderwerp zijn verkrijgbaar bij het informatiecentrum van de Gemeente Zwolle, Grote Kerkplein 15. Verder kunt u alle voorwaarden lezen op www.vrom.nl/woningwet. Op deze site is een hulpprogramma te vinden waarmee u kunt beoordelen of uw bouwplan wel of niet bouwvergunningvrij is.

Tip!
Als de ruimte na het plaatsen van de dakkapel wordt gebruikt als verblijfsruimte, bijvoorbeeld als slaapkamer, dan stelt het Bouwbesluit onder andere eisen aan de ventilatiemogelijkheden. Plaats daarom voor een gezonde atmosfeer altijd ventilatieroosters.

In de volgende Wijzer leest u meer over aan- en uitbouwen.


---