Ingezonden persbericht

Identificatie- en registratiesysteem bedrijfsmatig en hobbymatig houden van dieren

Wat is identificatie en registratie?
Het identificatie- en registratiesysteem (I&R-systeem) voor het bedrijfsmatig en hobbymatig houden van dieren is een systeem waarmee dieren snel kunnen worden opgespoord. Dan kan bij een uitbraak van een dierziekte bijvoorbeeld snel worden uitgeplozen welk dier als eerste ziek was. Zo kan worden voorkomen dat de ziekte zich uitbreidt tot een epidemie. Als ziektes tijdig worden opgespoord, kunnen de risico's voor de voedselveiligheid worden beperkt en kan worden voorkomen dat de Nederlandse veehouderij grote schade oploopt. U herkent een geregistreerd dier aan de oormerken. I&R is een Europese verplichting.

Waarom is het belangrijk mijn dier te laten registreren? Het houden van landbouwhuisdieren gaat gepaard met risico's. Die schuilen met name in het uitbreken van een zeer besmettelijke dierziekte of een ziekte die ook op de mens kan worden overgebracht. In beide gevallen is er sprake van een maatschappelijk belang, waarvoor het ministerie van Landbouw, Natuurbeheer en Visserij (LNV) de verantwoordelijkheid draagt. Omdat het I&R-systeem alleen goed kan werken als alle partijen zich aan de regels houden, ziet dit ministerie streng toe op de naleving daarvan.

Ik wil mijn dier laten registreren, hoe doe ik dat? Om uw dier te registreren, moet u eerst een Uniek Bedrijfsnummer (UBN) aanvragen. Daarvoor vraagt u een aanvraagformulier aan bij het LNV-Loket, telefoon 0800 22 333 22 (gratis). U ontvangt dan van het I&R Bureau LNV Deventer de volgende documenten: een aanvraagformulier voor oormerken, een vervoersdocument (dat wordt gebruikt bij het verplaatsen van dieren) en een verplicht bedrijfsregister (voor het bijhouden van de aantallen dieren, de nummers van de oormerken, enzovoort). Vervoersdocumenten en bedrijfsregisters kunt u ook downloaden via de website van het ministerie ( www.minlnv.nl).
Het aanvraagformulier voor oormerken moet worden teruggestuurd naar het I&R Bureau LNV Deventer. Dit bureau zorgt ervoor dat uw bestelling bij de leverancier terechtkomt die u rechtstreeks de oormerken (en de rekening) toestuurt.
Wanneer u eenmaal geregistreerd staat, krijgt u jaarlijks automatisch een mutatieformulier toegestuurd. Daarop moet worden vermeld hoeveel dieren aanwezig zijn op 1 november van elk jaar. Ook dient het mutatieformulier voor het bestellen van nieuwe oormerken.

Ik wil contact opnemen met LNV, waar kan ik terecht? Met vragen over registratie (het UBN) en met algemene vragen over I&R runderen, schapen en geiten kunt u bellen met het LNV-Loket: 0800 22 333 22. Algemene vragen over I&R varkens worden beantwoord door het I&R Bureau LNV: 0900 89 98 303 (¤ 0,10 per minuut). Ook kunt u een brief sturen aan het I&R Bureau LNV, Postbus 2073, 7420 AB Deventer, of surfen naar www.minlnv.nl (LNV-loket).

Zijn er kosten aan I&R verbonden?
Ja. U betaalt een vaste jaarlijkse heffing plus eventueel een variabele heffing (afhankelijk van de diersoort). De oormerken kosten tussen de ¤ 13 en ¤ 14 per 10 stuks en een oormerktang is te koop vanaf ongeveer ¤15, afhankelijk van het type oormerk. U kunt ook een tang lenen, maar let op: een tang is niet altijd voor alle merken geschikt. U kunt de oormerken ook door de dierenarts laten aanbrengen.

Zijn dieren die gehouden worden in natuurterreinen ook I&R-plichtig? Alle runderen, varkens, schapen en geiten in natuurterreinen zijn I&R-plichtig en dienen volgens de regels te worden gehouden.

Wie is houder van dieren?
Houder is degene die verantwoordelijk is voor het voeden en verzorgen van de dieren. Dus bijvoorbeeld ook een vervoerder van dieren, de eigenaar van een slachthuis of een verzamelcentrum voor dieren, of iemand die als hobby dieren heeft. De houder hoeft dus niet noodzakelijkerwijs de eigenaar te zijn, maar dit kan wel. De houder moet zich aanmelden bij het I&R-systeem en het UBN staat dan ook op zijn of haar naam. De houder is verantwoordelijk voor het voldoen aan de I&R-verplichtingen.


---