Gemeente Weert

17/04/2003

Burgemeester Majoor brengt eerste burgerjaarverslag uit

Burgemeester Majoor heeft vandaag het eerste burgerjaarverslag van de gemeente Weert uitgebracht. In dit verslag rapporteert hij onder andere over de kwaliteit van de gemeentelijke dienstverlening en over de procedures op het vlak van burgerparticipatie. Speciale aandacht is er voor het dualisme in Weert en voor de veiligheidssituatie in de gemeente.

Het opstellen van een burgerjaarverslag is sinds de nieuwe Gemeentewet voor alle burgemeesters in Nederland een nieuwe taak. Niemand weet nog precies hoe zo'n burgerjaarverslag er nou echt uit moet zien en waar het allemaal over moet gaan; wel hebben zowel de wetgever, als de gemeenteraad van Weert een aantal onderdelen vooraf aangegeven. Uiteindelijk heeft burgemeester Majoor, binnen deze kaders, een keuze aan onderwerpen gemaakt. Zijn leitmotiv hierbij is de burgers van Weert een beeld te geven van de activiteiten van bestuurders en ambtenaren die hen direct raken. Denk dan aan de gemeentelijke dienstverlening, burgerparticipatie, de afhandeling van bezwaarschriften en klachten. Ook gaat de burgemeester in op de thema´s gemeenteraadsverkiezingen, het dualisme en de veiligheid in Weert.

Deze week brengt de burgemeester van Weert zijn eerste burgerjaarverslag uit. Het burgerjaarverslag 2002. Het is een verslag dat de burgemeester speciaal voor u, als inwoner van Weert, opstelt.

Het Burgerjaarverslag 2002 is als Adobe pdf-bestand onderaan deze pagina te downloaden. Daarnaast kan men een gedrukt exemplaar ophalen in het Infocentrum, in de hal van het stadhuis.

Kwaliteitsbewaking
Sinds de nieuwe Gemeentewet heeft de burgemeester onder meer een nieuwe rol als kwaliteitsbewaker van gemeentelijke procedures. Dit betekent dat hij een aantal zorgplichten voor procedures erbij heeft gekregen. Deze procedures hebben betrekking op de relatie burger - bestuur. Over de kwaliteit van deze procedures moet de burgemeester elk jaar een burgerjaarverslag uitbrengen. Ook ziet de burgemeester nu toe op tijdige voorbereiding, vaststelling en uitvoering van het gemeentelijk beleid en afstemming tussen degenen die daarbij betrokken zijn. Het burgerjaarverslag geeft de burgemeester een concreet wettelijk aanknopingspunt om zijn rol als kwaliteitsbewaker in te vullen.

Conclusies
Het geheel in ogenschouw nemend wordt duidelijk dat de gemeente Weert het afgelopen jaar veel inspanningen heeft verricht op het gebied van de dienstverlening en de omslag naar een dualistisch stelsel. Ook zijn er binnen de gemeente interessante veranderingen ingezet, die direct gevolgen (gaan) hebben op de gemeentelijke dienstverlening. Zo staan onder meer de geplande renovatie van het stadhuis en de interne cultuurverandering mede in het teken van verbetering van de dienstverlening. Ten aanzien van de klachtbehandeling en de afhandeling van bezwaarschriften is de conclusie getrokken, dat enige verbetering in de interne registratie nodig is. Inzake de burgerparticipatie is duidelijk geworden dat de gemeente veel initiatieven kent waarbij de burger actief wordt betrokken. Het wijk- en dorpsradenbestel is er hier een van. Dit bestel wordt echter momenteel herzien. Verbetering van de burgerparticipatie geldt hierbij als een van de doelstellingen.

Burgergerichtheid
Het doel van het burgerjaarverslag is verantwoording afleggen over de mate van burgergerichtheid van de gemeente. Het is niet alleen bedoeld als een verantwoording aan de raad, maar tevens als verbetering van de relatie tussen gemeentebestuur en burger. In relatie tot dit laatste nodigt de burgemeester burgers van harte uit hun mening te geven over het burgerjaarverslag 2002. Zij kunnen dit doen aan de hand van de (gratis terug te sturen) antwoordkaart, die men in het burgerjaarverslag kan vinden. De burgemeester is namelijk van mening dat het burgerjaarverslag niet alleen voor de burgers opgesteld moet worden, maar bij voorkeur samen met de burgers.

Verkrijgbaar
Het burgerjaarverslag kan men hieronder downloaden als Adobe PDF-bestand of ophalen bij het Infocentrum, in de hal van het stadhuis.
Het burgerjaarverslag wordt op 28 april in de commissie Algemene Zaken en op 15 mei a.s. in de gemeenteraad besproken.
---