Novem

17-4-2003
Persbericht PMZ: Projecten Productgerichte Milieuzorg gelanceerd

Projecten Productgerichte Milieuzorg gelanceerd

Milieuwinst in de productketen

Recent is de nieuwe website van de subsidieregeling Productgerichte Milieuzorg `live' gegaan. De site www.pmz.novem.nl biedt informatie over het programma Productgerichte Milieuzorg (PMZ) en geeft een dynamisch projectenoverzicht weer. Hierin zijn de ruim 60 PMZ-projecten, die de afgelopen vier jaar van start zijn gegaan, te vinden.

Honorering 2002
Vorig jaar zijn 14 projecten gehonoreerd, gericht op de ontwikkeling en praktijktoetsing van PMZ door bedrijven en brancheorganisaties. De projecten zijn zeer divers, met aanvragers uit onder andere de chemische industrie en de textiel- en toeristische sector. Ter illustratie twee gehonoreerde projecten, uit de transportsector en uit de voedings- en genotmiddelindustrie.Vredestein Banden B.V. is bezig met het ontwikkelen van PMZ en het integreren hiervan in het op te zetten bedrijfsinterne milieuzorgsysteem. Het bedrijf ontwikkelt, produceert en verkoopt personenwagenbanden en landbouwbanden. Vredestein besteedt veel aandacht aan de milieuaspecten van haar producten in de productketen. Het gaat hierbij om aandacht voor grondstofsamenstelling en grondstofproductie en impact van een autoband tijdens de gebruiksfase en afvalverwijdering.

Quest International BV wil de wijze en de systematiek voor invoering van PMZ in de organisatie vast stellen. Specifieke aandacht wordt besteed aan de borging van PMZ-elementen in het milieuzorgsysteem, zoals maatregelen om de milieubelasting in de keten te verminderen en gestructureerd contact met de ketenpartners. Quest heeft de ambitie om het bestaande milieuzorgsysteem te hervormen van een proces- tot een productgericht milieuzorgsysteem om uiteindelijk tot een managementsysteem te komen, waarin Product Stewardship is geborgd.

PMZ 2003
Dit jaar stelt het Ministerie van VROM EUR 1 miljoen beschikbaar om de ontwikkeling van het managementsysteem Productgerichte Milieuzorg te stimuleren. Tot 1 oktober dit jaar worden PMZ-aanvragen behandeld op volgorde van binnenkomst. GeĂŻnteresseerde ondernemingen en intermediaire organisaties kunnen voor het aanvragen van subsidie gebruik maken van onze website www.pmz.novem.nl. Op deze vernieuwde site staan alle aanvraagformulieren overzichtelijk op een rij. Ook kan een PMZ-projectidee direct verstuurd worden via een online in te vullen formulier. Tenslotte kunnen aanvraagformulieren (en overige informatie PMZ 2003) tevens opgevraagd worden bij Novem, per telefoon 030 - 2393 640 of per e-mail pmz@novem.nl.