Ingezonden persbericht


Persbericht, vrijdag 18 april 2003

Dag 30 van de hongerstaking van "witte" illegale arbeidsmigranten

Na de Tijdelijke Regeling Witte Illegalen (1999) hadden veel mensen het idee dat er eindelijk recht gedaan was aan de "witte" illegalen. Voor een flink aantal van hen was dat inderdaad het geval. Maar voor naar schatting 1.500 "witte" illegalen bracht de regeling geen oplossing. Hoewel zij vaak even lang en onder dezelfde omstandigheden "wit" gewerkt en belasting betaald hadden als hun wel gelegaliseerde collega's, werden zij vanwege vaak relatief kleine dingetjes afgewezen. De schrijnende verhalen van de huidige hongerstakers zijn daarvoor exemplarisch. Om een indruk te geven van de situatie van de afgewezen "witte" illegalen, zullen we de komende tijd steeds een aantal van hen voor het voetlicht brengen in persberichten.

Hussein (een keer uitgezet)

Hussein is al 14 jaar in Nederland. Al die jaren heeft hij in het Westland gewerkt, vooral met paprika's en tomaten. Zijn vrouw is in 1996 hierheen gekomen. Hun drie kinderen zijn hier geboren. Ze hebben een baby van 7 maanden en twee schoolgaande kinderen. Zij zijn nu alleen thuis in Den Haag en ze hebben geen geld voor huur en eten. Hussein loopt sinds 1997 bij een psychiater, die hem ook medicatie geeft. In 1997 werd hij opgepakt op zijn werk. Hij had toen al een aanvraag voor een verblijfsvergunning lopen. Daarom zei zijn advocaat hem dat hij waarschijnlijk wel snel vrij zou komen en een verblijfsvergunning zou krijgen. In plaats daarvan werd hij uitgezet. Binnen een maand wist hij terug te komen in Nederland bij zijn vrouw en kinderen die niet waren uitgezet.

Hij is nu afgewezen voor de Tijdelijke Regeling Witte Illegalen vanwege die uitzetting. De IND zorgde ervoor dat zijn dossier niet bij de burgemeesterscommissie kwam die de regeling uitvoerde. In februari 2003 werd hij door zijn baas ontslagen, zonder ontslagvergunning. Hij heeft altijd belasting en premies betaald. Daarom snapt hij niet waarom hij, nu hij onrechtmatig is ontslagen, geen cent krijgt. Door de hongerstaking heeft hij nu hoofdpijn, een lage bloeddruk en ziet hij dubbel. Zijn vrouw en kinderen heeft hij sinds het begin van de hongerstaking niet meer gezien. Hij weet niet hoe hij zijn kinderen moet uitleggen dat hij in hongerstaking is. Het liefst zou hij gewoon weer aan het werk gaan, maar dat mag niet. Hij mag hier niet werken, al is hij bij de tuinders geliefd vanwege zijn ervaring.

Mohammed (aanvraag te laat ingediend)

Mohammed El Amraoui is 33 jaar oud en in Nederland sinds 1988. Tot en met oktober 2001 had hij verschillende banen in een snackbar, een restaurant en als lader/losser. Meestal werkte hij wit, een enkele keer een tijdje zwart. In oktober 2001 kwam hij in de Ziektewet terecht. Rugklachten, schouderklachten en spataderen in zijn benen maakten het voor hem niet langer mogelijk om te werken. Toch kreeg hij geen WAO-uitkering toegekend, maar kwam hij in de WW. In december 2002 werd hij geopereerd aan zijn spataderen en kwam hij tijdelijk in de Ziektewet. In februari verklaarde de verzekeringsarts hem weer gezond. Overigens zonder hem daarvan zelf op de hoogte te stellen. Daarop werd zijn uitkering beëindigd. Om weer aan passend werk te komen werd hij doorverwezen naar Kliq. Maar daar bleek bemiddeling niet mogelijk wegens het ontbreken van een verblijfsvergunning. Mohammed heeft daardoor geen inkomen meer. Hij is niet meer in staat om staand werk te doen, en daardoor is het voor hem moeilijker om opnieuw aan het werk te komen.

Mohammed diende begin 2001 een aanvraag in voor de Tijdelijke Regeling Witte Illegalen. Volgens die regeling hadden echter alle aanvragen al voor 1 december 1999 binnen moeten zijn. Hij was niet op tijd met zijn aanvraag vanwege persoonlijke problemen en omdat hij eerst meende toch niet in aanmerking te komen. Hij stond namelijk niet ingeschreven bij het GBA. De rechter toonde begrip voor zijn uitleg over deze omstandigheden en honoreerde zijn aanvraag. Mohammed kreeg een verblijfsvergunning toegewezen. Maar de IND ging daartegen in beroep bij de Raad van State. Weliswaar mag Mohammed de uitspraak in Nederland afwachten, maar voor een uitkering komt hij niet meer in aanmerking.

De hongerstaking vindt plaats in het gebouw van het Komitee Marokkaanse Arbeiders Nederland (KMAN) aan de Ferdinand Bolstraat 39 te Amsterdam. Meer informatie? Bel: 020-6752116 (KMAN), of 071-5127619 (Geen mens is illegaal). Alle achtergronden van en persberichten over de hongerstaking vindt u ook op . Abonneren op de persberichten kan ook. Stuur een e-mail naar met daarin de tekst "Fabel Nieuws".


---
Wil je regelmatig (max. 2 x per week) actie-aankondigingen en discussiestukken van De Fabel ontvangen? Stuur een e-mailtje naar info@defabel.nl met daarin "Fabel Nieuws". Afmelden met een mailtje " stop Fabel Nieuws" . Alle "Fabel Nieuws"-berichten vind je ook op www.defabel.nl/e01.htm


---
DE FABEL VAN DE ILLEGAAL
Koppenhinksteeg 2, 2312 HX Leiden, The Netherlands +31-71-5127619 (tel), +31-71-5134907 (fax),
info@defabel.nl (e-mail),
www.defabel.nl (Website), www.gebladerte.nl (Archief). Bereikbaar op werkdagen/open at workdays: 14:00-17:00. Spreekuur illegalen: woensdag/
consultation for undocumented: wednesday 14:00-17:00. Girorekening 4418467 t.n.v. De Fabel van de illegaal, Leiden.