Korps: Flevoland, plaats: Gehele regio 18-04-2003 Dagelijkse persberichten
Stafdienst Communicatie, 06-51401952

Waarschuwing oplichting
ALMERE In Almere Stad-West is een oplichter actief, die mensen vraagt hem geld te geven voor benzine om familie af te kunnen halen op Schiphol. Het gaat daarbij vermoedelijk om een man van een jaar of 30, die vorig jaar met een dergelijk verhaal eveneens mensen heeft benaderd en benadeeld. De politie vraagt mensen die het slachtoffer zijn geworden van deze oplichting, aangifte te doen. De verwachting is dat deze zaak binnen afzienbare tijd wordt opgehelderd.

Aanhouding na diefstal bromfiets
ALMERE Aan de Meerstraat is donderdagavond een 15-jarige jongen uit Amsterdam aangehouden wegens diefstal van een bromfiets. De 51-jarige eigenaar van de bromfiets uit Almere had gezien dat zijn bromfiets gestolen was en ging direct kijken in de omgeving, waar hij de 15-jarige ermee zag rijden. Hij hield hem staande en bracht hem over naar de politie. Aan het bureau gaf de jongen een valse naam op. Bij controle bleek dat hij onder zijn echte naam al geregistreerd stond voor een zaak in Amsterdam. Hij is ingesloten voor verhoor. De bromfiets is weer terug bij de eigenaar.

Treintoezicht
ALMERE Op het Stationsplein is donderdag van 16.00 tot 23.00 uur toezicht gehouden op de stations langs de Flevolijn. Daarbij zijn 8 vervoersbewijzen uitgeschreven voor mensen die reisden zonder kaartje, 13 uitgestelde betalingen voor mensen die op dat moment geen geld hadden om dat kaartje te betalen, 4 waarschuwingen wegens onbehoorlijk gedrag en 1 treinverbod. In totaal zijn ongeveer 200 mensen gecontroleerd op hun vervoersbewijs bij het betreden van het perron. Van de controle gaat ook een preventieve werking uit: veel mensen maakten rechtsomkeert bij het zien van de controlerende surveillanten op het perron.

Vrachtwagencontrole
ALMERE Bij een controle van vrachtwagens aan de Vlotbrugweg in Almere-Buiten heeft de politie donderdag tussen 08.00 en 15.00 uur in samenwerking met de KLPD 14 voertuigen gecontroleerd. Daarbij zijn 12 processen verbaal opgemaakt. Drie van de 14 voertuigen waren overbeladen. Zij overschreden het totaalgewicht met resp. 10%, 36% en 51%. De laatste twee mochten zo niet verder rijden en moesten ter plaatse een deel van hun lading over laten laden in andere vrachtwagens. Hetzelfde gold voor een vrachtwagen die te hoog beladen was. Hij mocht pas verder nadat de container was afgeladen en op een andere vrachtauto was geplaatst. De bestuurders met een te lange vrachtwagen (1x), een gebrek aan het remsysteem (verder na reparatie ter plaatse, 1x), een onjuiste kentekenplaat op de aanhanger (2x), een ondeugdelijk bevestigde container (1x), zonder een rijbewijs E (1x) of NIWO vergunning (2x) kregen een proces verbaal.

Alcoholcontrole
URK Bij een alcoholcontrole op Urk zijn donderdagnacht tussen 23.00 en 03.00 uur twee bromfietsers en een automobilist aangehouden wegens rijden onder invloed. De 19-jarige automobilist uit Urk is aangehouden op de Urkerweg, waar hij met name opviel door te claxonneren en door zijn snelheid. Hij had een promillage van 0.55 en kreeg een boete van 190 euro. Een 17-jarige bromfietser uit Urk werd aangehouden op de Ransuil. Hij gaf bij de controle in eerste instantie een valse naam op en werd overgebracht naar het bureau in Emmeloord. Na verhoor kreeg hij naast een boete voor rijden onder invloed (eveneens 0.55) een bekeuring voor het opgeven van een valse naam. Een 18-jarige bromfietser uit dezelfde plaats is aangehouden op de Lijkant, omdat hij reed zonder helm. Aan het bureau bleek dat hij bovendien een promillage had van 1.3. Hij kreeg een rijverbod van zes uren en een proces verbaal.

Aanhouding na bedreiging
ALMERE Een 29-jarige Almeerder is donderdagavond aangehouden op het Sturmeypad na bedreiging van een agent. De verdachte was samen met een vriend aan het sleutelen aan twee bromfietsen, die niet voorzien waren van geldige verzekeringsplaatjes. Toen een surveillerende agent hier wat van zei, beledigde de 29-jarige de agent, waarna hij werd staande gehouden. Bij controle bleek dat verdachte nog een boete had openstaan. Bij zijn aanhouding bedreigde hij de agent. Hij is geboeid overgebracht naar het politiebureau voor verhoor en het betalen van de boete.

Straatroof pizzakoerier
ALMERE Een 16-jarige pizzakoerier is donderdagavond beroofd van zijn geld op het Spoorbaanpad. Hij verklaarde dat hij omstreeks 22.00 uur was beroofd door drie mannen onder bedreiging van een mes. De daders zouden daarna snel zijn weggereden op twee scooters. Getuigen wordt gevraagd contact op te nemen met de politie in Almere Stad.

Aanrijding met letsel
LELYSTAD Op de Larserdreef zijn donderdagavond een 52-jarige vrouw uit Hoorn en een 36-jarige vrouw uit Lelystad gewond geraakt bij een aanrijding. De 36-jarige reed achter de auto met aanhanger van een 44-jarige vrouw uit Venhuizen, waarin de 52-jarige als bijrijdster zat. Beiden reden richting Zuigerplasdreef, toen de automobiliste uit Venhuizen moest remmen voor haar voorganger. De Lelystadse zag dit te laat en botste achterop de aanhanger. Beide slachtoffers zijn met resp. rug- en nekklachten ter controle per GGD-ambulance vervoerd naar het Zuiderzeeziekenhuis.

Rijden onder invloed
ALMERE Wegens een promillage van 1.1 is donderdagavond een 50-jarige bromfietser uit Almere aangehouden op het Binnenhof. Hij reed onder invloed toen hij werd staande gehouden voor controle ter hoogte van de parkeergarage. Hij kreeg een rijverbod van vijf uren en een proces verbaal.

DRONTEN Een 21-jarige bromfietser uit Biddinghuizen is donderdagnacht bij een controle aangehouden op de Wisentweg. Hij bleek onder invloed en had een promillage van 0.75. Daarvoor kreeg hij een boete en een rijverbod van twee uren.

Snelheidscontrole bebouwde kom
EMMELOORD Het Verkeershandhavingsteam heeft donderdagmorgen van 06.30 en 09.00 uur een controle gehouden op de Pilotenweg en de Drostlaan. De controle werd onder meer gehouden naar aanleiding van klachten van de ouderenbond (Anbo) over automobilisten die te snel rijden binnen de bebouwde kom. Daarbij kwam ook de betreffende locatie ter sprake als een weg waar vaak veel te snel gereden wordt. In totaal zijn 570 personenauto`s gecontroleerd op snelheid, en kregen 107 overtreders een bekeuring.

Rijbewijs ingevorderd
ALMERE Bij een Lasercontrole op de Havendreef ter hoogte van sportpark de Korver is donderdagavond een 27-jarige automobilist uit Lelystad aangehouden. Hij reed 108 km per uur waar 50 km per uur is toegestaan en is staande gehouden op industrieterrein Gooise Kant, waarna hij is overgebracht naar het politiebureau. Zijn rijbewijs is ingevorderd.

Autobrand
DRONTEN Op de A6 ter hoogte van Dronten is donderdagavond een taxi in brand gevlogen. Medeweggebruikers waarschuwden de chauffeur dat zijn auto van achteren brandde. De bestuurder kon zijn taxi op tijd aan de kant zetten en het voertuig verlaten. Oorzaak is waarschijnlijk een defect bij de uitlaat. De taxi is geblust door de brandweer en afgesleept.

Woningbrand
LELYSTAD Na een melding van een woningbrand in een pand aan de Voorstraat is donderdagavond een deel van een bovenwoning uitgebrand. De bewoners, een 38-jarige vrouw en haar 5-jarige zoontje, konden op tijd de woning verlaten. De brandweer bluste de brand en wist het ondergelegen gezondheidscentrum te redden. Over de oorzaak van de brand is nog niets bekend; daarnaar doet de technische recherche nog onderzoek. Niemand raakte gewond.

ALMERE In een woning aan de Kapitein de Langestraat is vrijdagochtend brand uitgebroken. Na het blussen door de brandweer bleek dat de brand waarschijnlijk ontstaan was door een defect speelgoedautootje aan een acculader. Bij de brand ontstond veel rookontwikkeling. De zes bewoners konden het pand tijdig verlaten. Er raakte niemand gewond. De bewoners zijn tijdelijk elders ondergebracht.

Rietbrand
ZEEWOLDE In een rietveld langs de Zeewolderweg is donderdagmiddag brand ontstaan. Passanten zagen rookontwikkeling bij het zanddepot en waarschuwden de politie. Kort daarop kwam de brandweer met twee wagens ter plaatse om het vuur onder controle te brengen. Ongeveer 100 bij 70 meter aan riet en struiken is afgebrand.
Later op de avond brak aan de Pluvierenweg ter hoogte van de Hoge Dwarsvaart eveneens een rietkraag in brand te staan. Daarvoor kwam de dichtstbijzijnde brandweer uit Harderwijk met vier bluswagens en een waterwagen ter plaatse en bluste binnen korte tijd ook deze brand onder grote belangstelling van omstanders, die gevraagd is op gepaste afstand te blijven.