NVM

Nieuwegein, 18 april 2003

Uitkomsten uitbreiding EU valt neutraal uit voor prijsontwikkeling buitengebied

PERSBERICHT

Aan : de sociaal- en economische redacties en vakpers

Van : NVM Agrarisch Onroerend Goed

Datum : Nieuwegein, donderdag 17 april 2003


---

NVM Agrarisch Onroerend Goed: uitkomsten uitbreiding EU valt neutraal uit voor prijsontwikkeling buitengebied

Dit bleek uit de uitspraken van een keur van gastsprekers tijdens de landelijke discussiedag op 15 april in Echteld, georganiseerd door de vakgroep NVM Agrarisch Onroerend Goed, de NVR en LMV voor hun leden. Uit de historie blijkt dat bij de toetreding van nieuwe leden (bijvoorbeeld Spanje en Portugal) tot de EU, het juist gunstige gevolgen heeft gehad voor de ontwikkeling van de land- en tuinbouw in Europa. De grotere afzetmarkt (100 miljoen consumenten meer) en de vraag naar luxere producten zal ook nu de nadelen waarschijnlijk compenseren.

Tijdens deze discussiedag stonden de prijsontwikkelingen in het landelijk gebied centraal die mogelijkerwijs verwacht kunnen worden ten gevolge van de uitbreiding van de Europese Unie met 10 Oost- en MiddenEuropese landen. Het bleek lastig een directe relatie tussen de uitbreiding van de EU en de prijsontwikkelingen te leggen.

Grondprijzen

Wel bleek nadrukkelijk dat de grondprijzen onder druk komen te staan ten gevolge van de verslechterende economische situatie, noodzaak tot kostprijsbeheersing en de mid-term review van het Gemeenschappelijk Landbouwbeleid. Verder leerde deze dag dat in 2010 150.000 ha grasland over zal zijn als gevolg van efficiëntere productiewijzen. Ook het aankopen ten behoeve van natuurontwikkeling zal na de realisatie van de Ecologische Hoofdstructuur in 2020 eindig zijn. Slechts in stedelijke regio's zal de druk op de grond hoog blijven en dus dito hoge prijzen. Kortom, er zal een differentiatie optreden in de grondprijzen waarbij de ligging van de grond van doorslaggevende betekenis zal zijn voor de uiteindelijke prijs. In de gebieden met lagere prijzen zal de intrinsieke kwaliteit (soort, afwatering etc) van de grond weer belangrijker worden.


---
____