STICHTING ROKERSBELANGEN

Meldpunt sociaal zwakkere roker geopend

Rookverbod in instellingen leidt tot misstanden en sociaal isolement

Telefoonnummer 020 416 76 32

AMSTERDAM, 17 APRIL 2003,Als gevolg van de invoering van de nieuwe Tabakswet mag niet meer in openbare ruimten worden gerookt. De Keuringsdienst van Waren, door sommige zorginstellingen inmiddels ROOKPOLITIE genoemd ziet streng toe op de uitvoering van deze regels. Met name in psychiatrische instellingen en bejaardenhuizen leidt dit tot misstanden en sociaal isolement van bewoners omdat zij in gemeenschappelijke ruimten waaronder recreatie ruimten en dagverblijven niet meer mogen roken. Vandaag heeft de Stichting Rokersbelangen (SRB) een telefonisch meldpunt geopend waar rokers en niet-rokers misstanden kunnen melden die zich voordoen in zorginstellingen.

Inventarisatie
De SRB ontving hierover al veel klachten, maar de schrijnende situatie in psychiatrisch Ziekenhuis Delta in Poortugaal is directe aanleiding om de misstanden centraal te verzamelen. De directie van dit ziekenhuis stuurde recentelijk een brief naar de Keuringsdienst met een voorstel om alle boetes op voorhand af te kopen. De Keuringsdienst ging niet met deze eenmalige afkoopsom akkoord en blijft de instelling controleren en beboeten.
Bestuurslid Ton Wurtz: Al enige jaren is duidelijk merkbaar dat er een kloof dreigt te ontstaan tussen rokers en niet-rokers. Met de invoering van de nieuwe Tabakswet is de kloof groter geworden dreigen veel rokers in een sociaal isolement te geraken. Sociaal zwakkeren lijken hiervan nu het eerst slachtoffer te worden.

Onderzoek
Al eerder diende de SRB een verzoek in bij het ministerie van VWS om naar de specifieke situatie in ziekenhuizen en instellingen onderzoek te doen. Helaas heeft de SRB tot op de dag van vandaag geen reactie ontvangen. Daarom neemt de SRB nu zelf maar het initiatief in handen door klachten te verzamelen via het meldpunt. Rokers, niet-rokers, bewoners en directies van instellingen kunnen bij het meldpunt hun ervaringen kwijt. Hiervan wordt een zwartboek samengesteld dat aan de minister van VWS en de Tweede Kamer wordt aangeboden.

Stichting Rokersbelangen
De Stichting Rokers Belangen is een consumentenorganisatie die sinds 1993 actief opkomt voor de rechten en belangen van de volwassen roker en die zich sterk maakt voor een samenleving waarin tolerantie en wederzijds begrip tussen rokers en niet-rokers bestaat.

Noot voor de redactie,