Rode Kruis Vlaanderen

Persbericht

Conflict in Irak
Rode Kruis maakt website bekend voor contactherstel tussen Iraakse families

Het Internationale Rode Kruis heeft een speciale website gelanceerd voor mensen van Iraakse afkomst die naar aanleiding van het conflict geen nieuws meer hebben van hun verwanten. Om de website bekend te maken, verstuurt Rode Kruis-Vlaanderen de komende dagen kleine affiches naar moskeeën, gemeentebesturen, sociale diensten, opvangcentra voor asielzoekers... Op de affiches staat informatie over de website in het Engels, Arabisch, Nederlands en Frans. Het adres van de website is: www.familylinks.icrc.org. De website zelf is in het Engels en Arabisch. Je kan de website ook bereiken via www.redcross.be.

Met de website wil het Rode Kruis het contactherstel tussen verwanten bevorderen. Iraakse burgers die op zoek zijn naar verwanten kunnen zich registeren op de website. Ze kunnen ook nakijken of hun familieleden in Irak zich hebben geregistreerd. Verder kunnen ze op de website de gegevens invoegen van een gezochte persoon. Personen die zich registreren dienen wel te weten dat hun gegevens wereldwijd kunnen worden geraadpleegd. In een latere fase zal het Rode Kruis voorzien dat Irakezen ook rodekruisberichten via elektronische weg kunnen versturen.

Ongeruste familieleden wordt gevraagd om geen contact op te nemen met de afgevaardigden van het Internationale Rode Kruis in Irak maar met hun nationale rodekruis- of rodehalvemaanvereniging. In Vlaanderen kunnen mensen bellen of mailen naar de dienst Tracing, tel.: 02-349 55 35, e-mail: tracing@redcross-fl.be. Op dit ogenblik verblijven er ongeveer 3500 Irakezen in België.

De registratie is een eerste stap om het contact te herstellen. Het Rode Kruis hoopt ook zo snel mogelijk met opsporingsactiviteiten in Irak te kunnen beginnen maar de situatie laat dit op dit ogenblik nog niet toe.
Irakezen in Bagdad en Erbil kunnen wel `Safe & Well'- rodekruisberichten overmaken aan het Rode Kruis. Via zijn wereldwijd netwerk van rodekruis- en rodehalvemaanverenigingen komen de berichten terecht bij verwanten in het buitenland. Op die manier weten zij dat hun familielid in Irak in goede gezondheid is. De afgelopen dagen werden 800 rodekruisberichten verspreid.

Iraakse burgers konden tot nu toe al via het Rode Kruis in Bagdad gebruik maken van satelliettelefoons. Elke aanvrager kon 1 telefoongesprek voeren. Het feit dat veel Irakezen zich ook tijdens de bombardementen hiervoor naar het kantoor van het Rode Kruis begaven, bewijst dat er nood is aan contactherstel.

Medewerkers van het Internationale Rode Kruis bezoeken in Irak ook de krijgsgevangenen. Deze krijgen de mogelijkheid om rodekruisberichten te sturen naar verwanten. De rodekruisberichten mogen enkel neutrale informatie bevatten. Tot nu toe werden 4000 krijgsgevangenen geregistreerd.

Het Internationaal Humanitair Recht bevestigt het recht op nieuws over het lot van verwanten in gewapende conflicten en in het bijzonder voor krijgsgevangenen, personen die van hun vrijheid beroofd zijn of onder een bezettingsregime leven. Het Rode Kruis vervult hierbij een centrale rol.

Een paar dagen voor het conflict uitbrak in Irak werd een Iraanse krijgsgevangene na 20 jaar gevangenschap vrijgelaten. Hij bezocht het kantoor van het Internationale Rode Kruis in Bagdad en kon van daaruit zijn vrouw en familie in Nederland bellen om te zeggen dat hij levend en wel was. De delegatie van het Internationale Rode Kruis liet weten dat dit voor hen één van de beste momenten was in lange tijd.

Brussel, 18 april 2003

---
____