Nationaal Actieplan Seksueel Misbruik Kinderen

Hulpverlening na seksueel geweld helpt vaak onvoldoende

Hulpverlening na seksueel geweld helpt vaak onvoldoende Zo blijkt uit het onderzoeksverslag "Hulp aan slachtoffers van seksueel geweld". Meer dan de helft van cliënten met seksueel geweldservaringen in de GGZ-instellingen heeft na de behandeling nog ernstige tot zeer ernstige posttraumatische stressklachten. In de psychiatrische ziekenhuizen gaat het zelfs om 75% van de behandelde slachtoffers van seksueel geweld.

Meestal hebben cliënten dan al een lange behandeling, van een tot meerdere jaren, achter de rug. Het onderzoek is uitgevoerd door de Rutgers Nisso Groep, Nederlands kenniscentrum op het gebied van seksualiteit. Onvoldoende deskundigheid van hulpverleners kan volgens het kenniscentrum een van de redenen voor dit bedroevende resultaat zijn.

Zestig procent van alle hulpverleners die in de eerste- en tweedelijns Geestelijke Gezondheidszorg werken, is niet voldoende geschoold in het behandelen van slachtoffers van seksueel misbruik, verkrachting of (seksuele) mishandeling in de partnerrelatie. Instellingen bieden nauwelijks faciliteiten voor grondige bijscholing. Dat is zorgwekkend, temeer daar het om een zeer grote groep cliënten gaat: 20 tot 30% van alle cliënten in de GGZ-instellingen heeft seksueel geweldservaringen achter de rug. Naar schatting gaat het om 140 000 - 190 000 cliënten per jaar.

Het taboe op seksueel geweld blijkt nog steeds groot: cliënten die voor hun klachten als gevolg van seksueel geweld behandeld worden, hebben meestal al een of meerdere behandelingen achter de rug. In 40% van die eerdere behandelingen is het seksuele geweld helemaal niet ter sprake gekomen.

Het boek (prijs 29,50) is vanaf vandaag te bestellen bij de Rutgers Nisso Groep, tel. 030-2313431

---


---

Laatst gewijzigd: 18-04-2003