Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport

naoorlogse generatie

Tijdelijke vergoedingsregeling psychotherapie naoorlogse generatie

De Voorzitter van de Tweede
Kamer der Staten-Generaal
Postbus 20018
2500 EA Den Haag

DBO-CB-U-2372799

18 april 2003

Met de brief van 9 april 2003 heeft de Vaste Commissie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport mij gevraagd een reactie te geven op de brief van 17 maart 2003 van het Actiecomité Tweede Generatie Cliëntenraad WUV Israël (actiecomité).

Het actiecomité verzoekt om de Tijdelijke Vergoedingsregeling Psychotherapie Naoorlogse Generatie (TVP), die van kracht is voor de in Nederland woonachtige naoorlogse generatie, toegankelijk te maken voor de kinderen van vervolgingsslachtoffers van de Tweede Wereldoorlog, die in het buitenland wonen.

Ik reageer als volgt op dit verzoek.

De TVP voorziet sinds 17 oktober 1994 in een vergoeding van maximaal 90 behandelingen psychotherapie wanneer de psychische klachten van een belanghebbende verband houden met wat (een van) de ouders of verzorgers in de Tweede wereldoorlog hebben meegemaakt. De TVP bouwt voort op de algemene voorzieningen voor psychosociale hulp, die door de Algemene Wet Bijzondere Ziektekosten tot een bepaald maximum vergoed worden. De TVP heeft daardoor een relatief beperkte betekenis en kan, omdat zij op de Nederlandse situatie is geënt, niet in het buitenland van toepassing worden verklaard.

Onmiskenbaar zal er ook bij een deel van de in het buitenland woonachtige naoorlogse generatie behoefte bestaan aan psychotherapie. Mijn uitgangspunt is echter dat ieder land gehouden is om voor de eigen burgers te voorzien in gezondheidszorg en maatschappelijke dienstverlening. Het is dan ook niet opportuun, zoals het actiecomité doet, om te spreken over ongelijke behandeling van de tweede generatie in binnen- en buitenland.

Tot slot wil ik ter verduidelijking nog melden dat de uitbreiding van de TVP, waar het actiecomité in zijn brief op doelt, de op 18 oktober 2001 in werking getreden wijziging van de TVP betreft. Vanaf deze datum is de TVP ook van toepassing op in Nederland woonachtige personen, die in of kort voor de Tweede Wereldoorlog zijn geboren en kampen met psychische problemen in verband met de oorlogsomstandigheden van ouder of opvoeder.

De Staatssecretaris van Volksgezondheid,
Welzijn en Sport,

drs. Clémence Ross-van Dorp