Chronisch zieken en Gehandicapten Raad Nederland

persberichten

Utrecht, 17 april 2003

Boze brief aan minister Hoogervorst

De voorgenomen bezuinigingsplannen voor de zorg, die minister Hoogervorst namens de potentiële regeringspartij VVD naar voren heeft gebracht, zijn voor de Chronisch zieken en Gehandicapten Raad Nederland (CG-Raad) aanleiding geweest voor een boze brief aan de minister.

De CG-Raad, koepel van meer dan 130 belangenorganisaties van mensen met een chronische ziekte of handicap, wijst de minister op zijn verantwoordelijkheid om recent gemaakte afspraken na te komen.

In het Strategisch Akkoord 2002 zijn harde afspraken vastgelegd over onder meer de handhaving van het huidige basispakket ziektekostenverzekering. Ook de VVD tekende daarvoor. De CG-Raad is ontstemd over deze plotselinge koerswijziging van de VVD en gaat ervan uit dat de afspraken ook door een nieuw kabinet nageleefd worden. Minister Hoogervorst wordt dan ook uitdrukkelijk gevraagd zijn plannen hierop af te stemmen.

Daarnaast raadt de CG-Raad Hoogervorst aan meer aandacht te besteden aan bevordering van doelmatigheid en vermindering van bureaucratie bij de aanbodzijde van de zorg.

De CG-Raad wijst in de brief verder op de absolute onaanvaardbaarheid van eigen bijdragen, bij inkrimping van het basispakket ziektekostenverzekeringen. Een aanzienlijk deel van de mensen met een chronische ziekte of handicap behoort tot de lagere inkomensklassen, stelt voorzitter Jan Troost. Hij herinnert de minister hiermee aan de vrij recente rapportage Gehandicapten 2002 van het Sociaal Cultureel Planbureau.

De CG-Raad hoopt op een reactie.
---