Nationaal Comite 4 en 5 mei


P E R S B E R I C H T
Amsterdam, 17april 2003

Televisiespots voor twee minuten stilte Samenwerking Nationaal Comité 4 en 5 mei en de NOS

In het kader van de Nationale dodenherdenking op 4 mei worden vanaf 16 april tot en met 4 mei op Nederland 1, 2 en 3 en op 38 regionale en lokale televisiezenders dagelijks spots uitgezonden die oproepen de twee minuten stilte op 4 mei 20.00 uur in acht te nemen. Anita Witzier, Marjan Moolenaar, Rob Trip en Gerda Havertong geven ieder in een spot in eigen woorden weer wat zij doen en/of waar zij aan denken tijdens de twee minuten stilte en wat het belang van die stilte voor hen is.

Twee minuten stilte
De spots zijn gemaakt in samenwerking met het Nationaal Comité 4 en 5 mei en de NOS. De publieke omroepen zijn bereid deze in eigen zendtijd uit te zenden op Nederland 1, 2 en 3, de zenders die ook op 4 mei overschakelen naar de Dam in Amsterdam voor een rechtstreekse uitzending van de Nationale Herdenking bij het Nationaal Monument. De twee minuten stilte op 4 mei vormen een uniek moment in Nederland waar door de samenleving veel waarde aan wordt gehecht. Het eerbetoon aan de oorlogsslachtoffers en de bezinning op oorlog, vrede en vrijheid is van belang voor iedereen en spreekt jong en oud aan.

Spots
De vier televisiespots van ongeveer 30 seconden worden door de publieke omroepen als 'stoppers' tussen de reguliere programma's door uitgezonden. Iedere zender profileert zich met een eigen spot. Tegelijkertijd tonen de spots samenhang doordat bij alle spots op de achtergronden beelden te zien zijn van situaties waar het heel druk is: een verkeersplein, een winkelstraat, een roltrap en een fietspad. De drukte gaat abrupt over in een stilstaand beeld. Dit symboliseert dat waar je ook bent en wat je ook doet de twee minuten stil kunt staan. Het bereik van de spots wordt aanzienlijk vergroot doordat deze ook op 38 regionale en lokale televisiezenders worden uitgezonden (in 2002 in totaal 721 keer uitgezonden).

Statements
Per net spreekt een bekende Nederlander een eigen statement uit over de waarde van de twee minuten stilte op 4 mei. Anita Witzier spreekt op Nederland 1, Marjan Moolenaar op Nederland 2 en Rob Trip op Nederland 3. Gerda Havertong spreekt de jeugdige kijkers van Z@ppelin aan, waarvoor de traditie van twee minuten stilte niet vanzelfsprekend is.

Twee minuten stilte spots 2003
Uitvoerend producent : Janine Roozemond en Ijsbrand Carmiggelt (NOS) Duur : per spot ongeveer 30 seconden

De onderstaande stills kunnen vrij van rechten worden geplaatst:

Anita Witzier, Nederland 1

Ik ben op 4 mei 2 minuten stil en na mijn bezoek aan Auschwitz dit jaar stiller dan ooit. Ik vind het heel gewoon om in een land te leven waar ik kan gaan en staan en denken en doen wat ik wil. En mijn kinderen vinden dat ook heel gewoon.
Maar vanzelfsprekend is het niet om in vrijheid te leven. En ik denk dat het goed is om daar stil bij te staan.
Dus ja, ik ga gezellig met ze naar Disneyland Parijs, en over tien jaar ga ik met ze naar Auschwitz. Laten we 2 minuten stil zijn.

Marjan Moolenaar, Nederland 2

Stilstaan met de fiets langs de fiets langs de stoep in het drukke stadsverkeer. Twee minuten denken aan oorlog en bevrijding. Allereerst aan '40-'45, maar ook aan alle oorlogen die ik zelf heb meegemaakt als verslaggever, van Bosnië tot Irak.
Het enige lichtpuntje, het is niet veel, maar toch...is dat er aan iedere oorlog een einde komt. En daar blijf ik op hopen, tijdens elke twee minuten stilte.

Rob Trip, Nederland 3

Twee minuten stilte, voor de doden van de oorlog. Twee minuten. Ik vraag me af hoe lang het zou hebben geduurd tot die kinderen in Bagdad doorhadden dat er een bom viel op hun huis, die hun vader en hun moeder en hun broertjes en hun zusjes doodden.
Op 4 mei zit ik met mijn kinderen op de bank voor de tv. En we zijn stil. Stiller dan ooit dit jaar.

Gerda Havertong, Z@ppelin

Als ik stil ben heb ik de wens dat we elkaar met respect behandelen. Jij vindt stilstaan niet gemakkelijk, dat weet ik. Toch vraag ik je, samen met mij, even stil te zijn. Want met die stilte geven we troost en warmte. Genoeg mensen rekenen reken om ons. Doe 4 mei met me mee en sta stil bij wat je zelf wil.