Gemeente Eindhoven

Persbericht: 18 april 2003

Nu ook inzet in de buurt van het centrum

Schapen gaan verder met maaien

De proef met de maaiende schapen in Eindhoven is vorig jaar zo goed bevallen dat ze dit voorjaar ook zullen worden ingezet in een groengebied langs de Dommel binnen de rondweg (Ring) en dus op korte afstand van de binnenstad van Eindhoven. Ook zullen er meer schapen worden ingezet om de in totaal drie groengebieden in Eindhoven te begrazen.
Vorig jaar werden er voor het eerst schapen ingezet om het gras kort te houden in de wijken Vaartbroek en Hanevoet. Er werd gewerkt met een relatief grote kudde die binnen een afgebakend gebied het gras binnen enkele dagen wegvrat.
Daarna verhuisde de kudde naar een volgend vak. Op deze manier werd een aantal terreinen dat anders zou worden gemaaid, twee keer begraasd. Uit de proef van vorig jaar bleek dat de levende grasmaaiers uitstekend tegen hun taak zijn opgewassen. De vegetatie werd kort gehouden terwijl er geen schade aan de terreinen werd toegebracht. Bovendien werden er terreindelen begraasd waar maaien niet mogelijk zou zijn geweest door de slappe bodem.
De schapen komen dit jaar, naast de gebieden in Hanevoet en Vaartbroek, nu ook te lopen op terreinen in de binnenstad in de omgeving van het Van Maerlantlyceum. Dit gebied wordt omsloten door de Dommel en het Dommelplantsoen in het westen, de Boutenslaan in het zuiden en de dr. Schaepmanlaan in het noorden. In het oosten grenzen de terreinen direct aan de bebouwing langs de Jonckbloetlaan en de Karel van de Woestijnelaan.

Onderhoudsploeg
De onderhoudsploeg van schapenfokker Rob Adriaanse graast straks op terreinen die anders machinaal zouden worden gemaaid. Ze komen daardoor dichter bij de bebouwing in gebieden die de stadsbewoner ook gebruikt, bijvoorbeeld voor het uitlaten van de hond. Om die reden ziet deze begrazing er ook anders uit.
Er wordt gewerkt met een relatief grote kudde(minimaal 50 dieren) die binnen verplaatsbare rasters wordt gehouden, zogenoemde flexinetten. Deze netten staan onder stroom (zoals het bekende schrikdraad) om de schapen binnen te houden. In enkele dagen grazen ze het gras binnen het raster kaal. De rasters worden dan verzet om het volgende stuk te begrazen. Het gebied is gewoon voor recreatie te gebruiken, behalve het deel dat is afgerasterd. Binnen enkele weken is het hele terrein begraasd en gaan de schapen op weg naar een volgend gebied.

De proef heeft vorig jaar uitgewezen dat dit systeem goed werkt. Naast een besparing in mankracht en machines leverde deze methode ook een wat ander landschap op. Begraasde terreinen zien er anders uit dan gemaaide, er blijven altijd wat stengels staan, vooral van brandnetels en distels die schapen niet lekker vinden. Door opzettelijke overbegrazing krijgen andere planten een kans. Het aantal plantensoorten neemt toe, en daarmee ook vlinders, sprinkhanen en andere insecten. Het hele terrein gaat op een natuurlijker manier functioneren. Doordat vorig jaar de begrazing in feite te laat werd ingezet, bleef er op een aantal plekken wel teveel distel en brandnetel staan, reden waarom toen nog is nagemaaid. Dit namaaien wordt echter zoveel mogelijk beperkt, omdat machines de vaak wat vochtige bodem teveel vast rijden. Daardoor komt dan de ecologische doelstelling, een gebied met een meer gevarieerde begroeiing, in het gedrang. Uit de proef bleek dat de inzet van schapen zeker niet duurder is dan die van machines.

Medewerking gevraagd
Hoewel vorig jaar de proef vrijwel probleemloos is verlopen, zullen ook dit jaar de omwonenden om enige medewerking worden gevraagd. De kudde wordt niet begeleid door een herder maar staat binnen een afrastering die onder stroom staat.
Kinderen en honden die tegen zon afrastering aanlopen zullen een schok voelen en schrikken. Hoewel een dergelijke schok zonder enig risico voor de gezondheid is, kunnen met name honden even in paniek raken. Enige oplettendheid van de begeleiders is dan ook gewenst. Ook op andere manieren is enige medewerking van omwonenden nodig. Zo zouden er dieren kunnen uitbreken. In wijkinformatiebladen zullen de omwonenden worden verzocht dan zo snel mogelijk de schaapsherder of de politie te bellen. Verder is het niet de bedoeling snoei-afval of ander voedsel binnen de afrastering te gooien. Veel van onze tuinplanten zijn giftig voor dieren, zoals de overbekende ligusterheg, taxus of coniferen. Voederen is ook ongewenst omdat het tot onrust in de kudde kan leiden.
Afhankelijk van het weer zullen de schapen nog deze maand aan de slag gaan. Bij de totale begrazing zullen dit jaar zon 150 schapen worden ingezet.

© 2003 Gemeente Eindhoven