Korps: Friesland, plaats: Fryslân 18-04-2003
Politieberichten 18/04 07.00 t/m 13.00 uur

Leeuwarden: bedreiging
Donderdag omstreeks 21.20 uur kwam er een melding binnen dat op de Jongemastate een 46-jarige inwoner van Leeuwarden was bedreigd met een mes door een 37-jarige plaatsgenote. De man en vrouw wonen naast elkaar en in het verleden zijn daar meerdere moeilijkheden geweest. Toen de politie ter plaatse kwam, liep de vrouw weg met een mes in haar handen. De vrouw ging er vandoor en werd hierbij achtervolgd door de politie. Tijdens de achtervolging gooide de vrouw het mes weg en werd iets verderop door de agenten aangehouden. Bij haar aanhouding kwam de vrouw ten val en liep daarbij een dubbele beenbreuk op. De vrouw werd met de ambulance overgebracht naar het MCL-Zuid en aldaar opgenomen. Het mes werd in een tuin van een aldaar gelegen woning aangetroffen en in beslag genomen. De vrouw zal ter zijner tijd worden gehoord voor de bedreiging.

Leeuwarden: aanhouding heler
Donderdag omstreeks 19.50 uur werd bij een fotozaak aan de Uiterdijksterweg een raam vernield. Via de vernielde ruit werd uit de etalage een camera weggenomen. Dit werd gezien door het personeel, dat even later een 30-jarige inwoner van Leeuwarden aanhield. Bij de verdachte werd de camera onder zijn jas aangetroffen. De verdachte verklaarde tegenover de politie dat hij zojuist de camera had gekocht van een onbekende man. De verdachte werd aangehouden ter zake heling en werd overgebracht naar het bureau. Een medewerker van de winkel, een 41-jarige inwoner van Goutum, heeft aangifte gedaan.

Sneek: aanrijding lichtgewonde
Donderdag omstreeks 17.50 uur vond op de kruising Suderwei Lemmerweg (Stadsrondweg) een aanrijding plaats tussen twee personenauto`s. Een 73-jarige inwoner van IJlst, reed over de Suderwei en verleende op de kruising met zijn auto geen voorrang aan een personenauto, die bestuurd werd door een 55-jarige inwoonster van Witmarsum. Deze bestuurster naderde de kruising over de Lemmerweg. De auto van de vrouw sloeg over de kop. De vrouw werd gewond overgebracht naar het ziekenhuis in Heerenveen. Beide auto`s werden vernield en moesten worden weggesleept.

Haskerdijken: getuigenoproep
Naar aanleiding van de Politieberichten van 16/4 (13.00) t/m 17/4 (07.00), met als titel Haskerdijken: aanrijding met letsel, vraagt de politie aandacht voor het volgende. Woensdag om 14.35 uur raakte een 72-jarige fietser uit Haskerdijken gewond op het fietspad naast de Rijksstraatweg. Hij werd geraakt door twee jeugdige fietsers uit Terherne. Het slachtoffer is overgebracht naar het ziekenhuis in Heerenveen, waar hij momenteel op de intensive care verblijft. Graag komt de politie in contact met getuigen van het ongeval, met name met twee mannen in overall, die nog door het ambulancepersoneel werden bedankt, maar toen ze door de politie gehoord zouden worden, helaas waren verdwenen. Getuigen kunnen contact opnemen met het algemene nummer van politie Fryslân, 0900 8844.

Sneek: veertig inbraken opgelost
Met de aanhouding van drie verdachten heeft de politie uit Sneek, in samenwerking met collegas uit Leeuwarden en Harlingen in totaal 40 inbraken opgelost. Bij een inbraak in het gemeentehuis in Sneek in de nacht van 1 op 2 april 2003 werd een 23-jarige inwoner uit Leeuwarden op heterdaad betrapt en aangehouden. Tijdens het onderzoek konden hierna tevens een 22- en een 24-jarige inwoner uit Leeuwarden worden aangehouden. De 24-jarige heeft bekend zich aan 2 inbraken te hebben schuldig gemaakt. Beide andere verdachten waren nagenoeg bij alle overige inbraken betrokken. Zij opereerden veelal samen. De feiten werden gepleegd vanaf de zomer 2002 tot aan het tijdstip van aanhouding. De verdachten hadden het hoofdzakelijk voorzien op computerapparatuur. Uit het onderzoek kwam onder meer naar voren dat zij acht keer inbraken in gemeentehuizen in de provincie Fryslân. Verder vonden de inbraken plaats in bedrijfspanden, schoolgebouwen en kantoren. De meeste inbraken vonden in Leeuwarden plaats (14 keer). Ook werden door hen locaties in Heerenveen, Lemmer, Grou, Stiens, Dronrijp, Menaldum, Rijs en Oosterwolde bezocht. Buiten de provincie Fryslân werden nog enkele inbraken gepleegd in bedrijven in Grijpskerk en in scholen in de stad Groningen.
De door verdachten aangericht schade loopt in de tienduizenden euros. Van de weggenomen goederen is nagenoeg niets teruggevonden. Het geld is opgegaan aan drugsgebruik. Een onderzoek naar de helers leverde geen resultaat op.
De beide hoofdverdachten zijn voorgeleid en in voorlopige hechtenis gesteld.

Dokkum: aanhouding verdachten
Met de aanhouding van vier verdachten loste de politie de afgelopen weken een aantal vernielingen op die gepleegd waren in en rond het Harddraverspark te Dokkum. De vernielingen vonden in het eerste kwartaal van 2003 plaats. Het gaat in totaal om tien zaken, voornamelijk vernieling van ruiten, een lichtmast en vuilcontainers. De schade bedraagt ongeveer 2000.- euro. Van de vier verdachten zijn drie minderjarig. De drie minderjarigen (17 jaar) waren afkomstig uit Dokkum, terwijl de meerderjarige verdachte (19 jaar) afkomstig was uit Oentsjerk. Tegen alle vier verdachten werd proces-verbaal opgemaakt. Zij zijn inmiddels weerop vrije voeten. De benadeelden zijn in kennis gesteld.

Leeuwarden: onder invloed
Vrijdag omstreeks 10.55 uur werd op de Groningerstraatweg een bestuurder van een personenauto gecontroleerd. De bestuurder, een 49-jarige inwoner van Gytsjerk bleek gedronken te hebben. Aan het bureau blies de bestuurder 520 ug/l. Tegen de bestuurder werd proces-verbaal opgemaakt en hij kreeg een rijverbod voor 5 uren.

Bureau Communicatie: 058 - 880 8272