Openbaar Ministerie

Den Haag, 18 april 2003

Voorgeleidingen in dubbele moordzaak De Lier

Twee mannen van 42 en 36 jaar uit Rotterdam worden vandaag, vrijdag 18 april, voorgeleid aan de rechter-commissaris van de rechtbank in Den Haag. De twee mannen werden afgelopen dinsdagochtend vroeg aangehouden door het arrestatieteam. Onder leiding van de rechter-commissaris zijn woningen in onder meer Rotterdam doorzocht.

De twee mannen zijn aangehouden op verdenking van betrokkenheid bij de dubbele moord in De Lier afgelopen zomer. Op 5 juli trof de politie tussen de kassen aan de Nieuwe Tuinen in De Lier de lichamen van twee mannen aan. De mannen bleken te zijn doodgeschoten.

De slachtoffers, twee mannen van 32 en 34 jaar uit Kamoeroen, verbleven beiden illegaal in Nederland. In juli vorig jaar heeft het Openbaar Ministerie al gemeld dat de dubbele moord vermoedelijk een liquidatie betrof.

Eind juli 2002 en eind maart 2003 heeft het programma Opsporing Verzocht aandacht aan deze zaak besteed. In de laatste uitzending werd bekendgemaakt dat de aanleiding voor de schietpartij waarschijnlijk oplichting was. Dat zou gebeurd zijn door middel van een zogenoemde 'wash wash truc', het zogenaamd 'verdubbelen' van bankbiljetten met behulp van chemicaliën in een koffertje. In de laatste uitzending van 'Opsporing Verzocht' werden tevens foto's getoond van de waarschijnlijk bij de moord gebruikte auto's, een rode Suzuki Swift en een witte kampeerbus.

Het onderzoek wordt voorgezet. In het belang van het onderzoek kunnen er verder geen mededelingen worden gedaan.