Nederlands Uitgeversverbond

Onderhandelingen CAO Vaktijdschriftjournalisten opnieuw opgeschort

Tijdens de derde onderhandelingsronde op 17 april 2003 heeft de NVJ-delegatie het CAO-overleg in het kader van de CAO voor Vaktijdschriftjournalisten voor de tweede keer opgeschort. Hoewel de CAO-onderhandelingen tussen de Groep Uitgevers voor Vak en Wetenschap (UVW), behorend tot het Nederlands Uitgeversverbond, en de Nederlandse Vereniging van Journalisten (NVJ) nog steeds in een fase zijn om het onderhandelingspakket goed in beeld te krijgen, heeft de NVJ-delegatie gemeend om op basis van het (loon)bod dat door de werkgevers in deze ronde op tafel is gelegd niet verder te onderhandelen.

De NVJ-delegatie heeft aan het begin van de derde onderhandelingsronde haar looneis van 3,5% structureel voor het jaar 2003 teruggebracht naar 2,75% onder voorwaarde dat de halvering van de 1 juli periodiek ongedaan gemaakt zou worden en concreet overleg gevoerd kan worden over de overige NVJ-voorstellen.
Het (tegen)bod van de werkgevers betrof een structurele loonsverbetering van 1%, de hoogte van de 1 juli periodiek ongemoeid te laten en de bereidheid om over de meeste immateriële voorstellen van de NVJ constructief te willen onderhandelen.

De werkgeversdelegatie heeft over het opnieuw opschorten van het CAO-overleg door de NVJ-delegatie in dit stadium haar grote verbazing uitgesproken, gezien de bereidheid aan werkgeverszijde om met de NVJ verder af te tasten hoe een uiteindelijk onderhandelingsakkoord eruit zou kunnen zien.

Nu het CAO-overleg opnieuw is opgeschort, zullen CAO-partijen hun achterbannen wederom informeren over de ontstane situatie. Er is geen nieuwe datum voor een volgende onderhandelingsronde afgesproken. De werkgeversdelegatie wacht een initiatief van de NVJ-delegatie voor een vervolg van het CAO-overleg af.

Lex Rozenbroek
woordvoerder werkgeversdelegatie